Logo PKN

Menu

Uitgangscollecte (9 maart) PDF   E-mail
De uitgangscollecte in de eredienst op biddag van woensdag 09-03-2011 is bestemd voor “Toekomst voor Pakistan”.

Pakistan is in crisis. De vloedgolven in 2010 maakte 20 miljoen slachtoffers en spoelde hele oogsten weg. Maar het leven van veel Pakistani is nog lang niet zoals vroeger.
In honderd jaar tijd verzevenvoudigde het aantal inwoners in Pakistan. Maar het oppervlak van de bewoonbare en vruchtbare grond groeit niet mee. Van tijd tot tijd zijn de Pakistanen slachtoffer van aardbevingen en overstromingen. Toch moet zeventig procent van de Pakistanen in het droge Punjab (Oost-Pakistan) rondkomen van landbouw. Ze leiden een moeizaam bestaan. Er is gebrek aan grondstoffen, vruchtbare grond en water. Het gevolg? Voedselcrisis en honger. De groeiende bevolking en het veranderende klimaat maken de ontwikkeling alleen maar zwaarder.
Daarom steunt Kerk in Actie het Netwerk van Organisaties voor Agrarische Ontwikkeling (NOAD), een initiatief van drie christelijke organisaties. Samen ondersteunen zij meer dan achtduizend arme boerengezinnen en hun loonarbeiders in Punjab bij het opbouwen van hun bestaan. NOAD werkt in het zuiden van de provincie Punjab. Veel inwoners in dit gebied zijn analfabeet en hebben weinig landbouwkennis. Vrouwen hebben een sterk achtergestelde positie. Aanspraak op sociale voorzieningen kunnen deze mensen niet maken. Hun kinderen moeten vaak stoppen met school om op het land te gaan werken. Door voedselgebrek zijn veel mensen ziek. Het gaat hier om een zeer arm en onderontwikkeld gebied.
NOAD leert de boeren betaalbare en milieuvriendelijke landbouwtechnieken die meer opbrengst opleveren. De boeren ontvangen zaaigoed en leren om hun oogst langer te bewaren. Bovendien leren ze goed om te gaan met water en met de beschikbare grondstoffen. Ook in Pakistan geldt: samen staan we sterk. NOAD laat de boeren samenwerken in voedselzekerheidsgroepen en dorpscomités. Die samenwerking gaat over de grenzen van de dorpen heen. Het resultaat van het werk van NOAD is in één woord: groei. Niet alleen de opbrengst van het land groeit, maar ook de financiële zekerheid , het zelfbewustzijn en de boeren kunnen zich voorbereiden op zwaar weer. Dat is hard nodig in dit arme gebied. Indirect zijn 150.000 van de armste Pakistanen gebaat bij deze hulp.

Namens de Diaconie, Gert Jan Buitenhuis.

 
< Vorige   Volgende >