Logo PKN

Menu

Vervolgd, maar niet vergeten: volharding PDF   E-mail
De tweede les die we kunnen leren van de Vervolgde Kerk is “Volharding”.

 

“Zij bemoedigden de leerlingen en spoorden hen aan te volharden in het geloof, maar wezen hun erop ‘dat wij pas na veel beproevingen het koninkrijk van God binnen kunnen gaan’.


De tweede les die we kunnen leren van de Vervolgde Kerk is “Volharding”. Het woord volharden betekent: tot het einde toe volhouden, standhouden, standvastig blijven. Je bent ergens aan begonnen en je wilt verder ondanks moeite of tegenslag. Je geeft niet op.
Paulus heeft volharding laten zien. In Handelingen 14: 19 en 20 wordt beschreven hoe hij gestenigd werd en voor dood werd achtergelaten. Ze dachten dat hij dood was. De gelovigen omringden hun gewonde broeder en zagen een wonder gebeuren. Paulus stond op en maakte de volgende dag een voettocht van 80 kilometer. Over volharding gesproken… Later keerde Paulus terug naar de stad waar hij gestenigd was. Hij wilde de plaatselijke gelovigen bemoedigen. Zijn onderwijs ging over volharding en hij wees hen er op dat er veel beproevingen zouden komen.
Kerkleider Cheng uit China zegt: “Je kunt het volledige verhaal van de Vervolgde Kerk niet begrijpen als je alleen schrijft over en luistert naar de verhalen van een paar mensen die gemarteld of op miraculeuze wijze verlost werden. Wij loven God om hen, maar tegenover elk getuigenis van bevrijding staan duizend getuigenissen van volharding. Dat is het ware verhaal. Als je dat niet hoort, zie je niet het grotere plaatje van God die ons er doorheen helpt. Te veel westerlingen willen uitsluitend horen van verlossing, terwijl ze iets over volharding zouden moeten leren.”
Dat confronteert ons met vragen over volharding. Wat maakt het voor ons moeilijk om te volharden? Kennen we iemand in onze kerk die het moeilijk heeft om te blijven geloven? Hoe kunnen we diegene helpen om te volharden in het geloof? Herkent u bij  uzelf dat u het risico loopt om te verzwakken in het geloof? Wat kan u daarbij helpen?
In de Bijbel staan verschillende gedeelten die over volharding gaan (Rom 15:4 en 5, 2 Tim 3:10,11) Met God aan onze zijde kunnen we volharden in het geloof, zelfs als het moeilijk is. De Vervolgde Kerk laat zien dat het mogelijk is. Gods kracht is beschikbaar, juist ook in moeite.
Op de website van onze kerk vindt u het getuigenis van broeder Wei uit Zuid-Oost Azië. Hij zegt:”Ik vertrouw niet op wat ogen kunnen zien, maar ik heb mijn vertrouwen gesteld op de Eeuwige, de Here Jezus”.

 

Namens de werkgroep, Corine de Korte

 
< Vorige   Volgende >