Logo PKN

Menu

Vervolgd maar niet vergeten: Oezbekistan PDF   E-mail
Balanceren tussen vrees en vertrouwen

Bidden om angst geen kans te geven


Gaat u in gedachten met mij mee op reis?

Journalist Naomi Winter reisde naar de voormalige Sovjetstaat Oezbekistan om te kijken hoe het er staat met de Kerk.
Land nr. 4 op de lijst christenvervolging.
Misschien moet u even nadenken in welke richting we terechtkomen?  In de atlas zie ik dat we moeten zoeken ten zuiden van Kazachstan, ten noorden van Iran en ter hoogte van de Kaspische Zee. We hebben het dan over het continent Azië.
We laten Naomi verder aan het woord:
‘Op de hoek van een drukke straat wacht ik op Lazar. Ik weet niet hoe hij eruit ziet of in wat voor auto hij rijdt. Net zo weinig weet hij van mij. We weten allebei alleen de kruising waar we afspraken. Zo gaat het bijna met alle ontmoetingen hier: alleen een plaats en een tijd. De controle in dit land is enorm. Ik moet me bijvoorbeeld elke dag laten registreren en krijg van hotels een bewijs dat ik daar sliep. Bij het verlaten van het land moet ik van dag tot dag laten zien waar ik me ophield.
Als Lazar me heeft herkend stap ik in zijn auto en rijdt hij weg op zoek naar een plek waar we rustig kunnen praten. Al snel vertelt hij van een inval, twee dagen eerder. ‘Het was niet de vraag óf de politie zou komen, maar wanneer. Er stonden ineens tien agenten op de stoep. Ik werd geboeid afgevoerd als een crimineel. Ik leid een huisgemeente die in kleine groepjes bij elkaar komt. Diversen van hen zijn door de politie ondervraagd over wie ik ben en wat ik doe. Er was behoefte aan diensten in het Oezbeeks. Daarom ben ik daarmee begonnen’ vertelt Lazar. Omdat alleen de Russisch-Orthodoxe Kerk in dit land is toegestaan, zijn andere gemeenten illegaal’ legt hij uit. President Karimov, leider van de Communistische Partij doet er alles aan om de Oezbeken onder de duim te houden. Religie moet wat hem betreft zo weinig mogelijk ruimte krijgen, waardoor ook moslims onder druk staan.
Ik ben bang dat Lazar nóg in de gaten wordt gehouden zo kort na de inval. Toch wuift hij mijn bezwaren weg. ‘Ik ben zo blij dat er iemand is om met ons te praten’. De illegale boeken in zijn huis kunnen hem een gevangenisstraf opleveren of een hoge boete. Tijdens het gesprek vertelt hij: ‘Ik wil me niet laten leiden door angst want dat brengt me niets’. Hij wijst zijn gemeenteleden daar ook op. ‘We moeten er tegenin gaan om mensen angst te laten zaaien. Gods beloften zijn sterker’, benadrukt hij.
Die woorden blijven me bij als ik verder reis door het land en andere christenen ontmoet. Ik hoor over gevangenschap, intimiderende verhoren en andere pressiemiddelen om christendom klein te krijgen. Ik hoor ze vol overtuiging zeggen:’Wij geloven dat God bij ons is en Zijn beloften sterker zijn dan angst’. Toch blijkt dat die angst je zomaar in de greep kan krijgen als je in een situatie van directe vervolging terecht komt. Een paar dagen later staat Lazar ineens voor m’n neus. Hij komt een afspraak afzeggen omdat hij nog diezelfde avond de stad uit gaat. Hij is aan rust toe omdat een nieuwe inval dreigt. Dat kan hij nu niet aan en daarom gaat hij.
‘Bid voor mij en mijn gezin’, vraagt Lazar. Dan is hij verdwenen. Ik heb gemerkt hoe hij worstelt met de gruwelijk harde hand van het regime en de waarden van zijn geloof. Hij balanceert bij tijden tussen vrees en vertrouwen en ik realiseer me hoe belangrijk het is dat zijn verhaal wordt verteld zodat er wereldwijd voor hem gebeden kan worden. Opdat de angst die het regime probeert te zaaien niet in Lazars hart zal uitgroeien.
Inmiddels is Lazar weer thuis maar het probleem is niet voorbij. De autoriteiten hebben hem met de dood bedreigd.

Denkt u nog wel eens aan de Sovjet-Unie? Twintig jaar geleden viel het ‘rode’ machts-blok uit elkaar. Echter deze staten proberen nog steeds de Kerk te verstikken. Open Doors kan in het diepste geheim geven wat de overheid wil voor-komen: de Bijbel, training en praktische steun.


Meedoen?

Bid en Geef op giro 7733 o.v.v. communistische landen’ t.n.v. Open Doors te Ermelo.

 

Werkgroep Open Doors te Beekbergen. 

 
< Vorige   Volgende >