Logo PKN

Menu

Uitgangscollecte (16 oktober) PDF   E-mail
De uitgangscollecte in de erediensten van zondag 16-10-2011 is bestemd voor het “Werelddiaconaat”.

Congo is één van de armste landen ter wereld. Sinds de koloniale tijd is het land slecht bestuurd en tot nu gingen de belangen van de machthebbers boven het belang van de bevolking.
Er is gebrek aan communicatie en een slecht onderhouden infrastructuur. Van de 100 miljoen hectare potentieel akkerland, wordt maar 1 procent gebruikt.
De opbrengst van het land is zelfs niet eens voldoende om de eigen bevolking te voeden. De economische malaise wordt vooral veroorzaakt door de ‘Afrikaanse Wereldoorlog’, een conflict dat in 1996 in Congo uitbrak en waarbij negen Afrikaanse landen betrokken waren. De oorlog kostte sinds 1998 aan 3,8 miljoen mensen het leven. De meeste slachtoffers stierven door honger en ziekte. Miljoenen anderen vluchtten voor het geweld. Tijdens de oorlog teisterden soldaten en rebellen de bevolking met veel geweld, plunderingen en verkrachtingen en staken soms hele dorpen in brand. De oorlog heeft de toch al zwakke economie volledig vernietigd, veel schade veroorzaakt en handenvol geld gekost.
De provincie Zuid-Kivu in het oosten van Congo kent veel vruchtbare vulkaangrond. Vroeger leefden de inwoners van Zuid-Kivu van een bloeiende landbouw. Maar veel boeren moesten vluchten voor het geweld. De achterblijvers moesten maar zien waar ze hun zaden en materialen vandaan haalden.
SARCAF is een koepel van vrouwenorganisaties die vrouwen in Zuid-Kivu helpt om hun leven na de oorlog weer op te pakken. SARCAF begon al met haar werk tijdens de oorlog, vooral om vrouwen te helpen die slachtoffer waren van seksueel geweld. Inmiddels is SARCAF uitgegroeid tot een grote organisatie die de vrouwen sociaal, economisch en politiek ondersteunt. Onder de doelgroep van SARCAF bevinden zich veel vrouwen die slachtoffer van seksueel geweld of plunderingen, geen inkomsten hebben, geen familie meer hebben of door hun gemeenschap worden afgewezen. Veel van hen hebben de verantwoordelijkheid om een gezin te onderhouden. De vrouwen krijgen geld en/of praktische hulp. SARCAF heeft inmiddels 1558 vrouwen geholpen en er zijn 82 productiegroepen gestart. Daarin werken de vrouwen samen, zodat ze elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren. Ze werken bijvoorbeeld twee dagen in de week op een gezamenlijke akker, en de andere dagen op hun eigen land. SARCAF zorgt voor voldoende zaad en gereedschap, maar helpt de vrouwen ook om hun producten voor een goede prijs op de markt verkopen. Ze leren van alles over landbouwtechnieken, voeding en gezondheid. De vrouwen verkopen samen de oogst van de gezamenlijke akker en delen de winst en ze zorgen ervoor dat er genoeg zaaizaad overblijft voor het volgende seizoen. Ook in de politiek komt SARCAF op voor de rechten en de positie van deze kwetsbare vrouwen. Met lobbyactiviteiten en bewustwordings-programma’s strijdt SARCAF tegen seksueel geweld. En er is juridische steun voor de vrouwen zelf.
De resultaten zijn duidelijk zichtbaar. De vrouwen krijgen meer inkomsten en hun sociale positie verbetert. Hun zelfvertrouwen groeit. Ze kunnen hun gezin onderhouden en zelf het schoolgeld betalen voor hun kinderen.
Het deelproject dat Kerk in Actie steunt, richt zich op 300 vrouwen en hun gezinnen. In totaal profiteren er zo’n 4500 mensen van.

 

Namens de Diaconie,          Gert Jan Buitenhuis.

 

 
< Vorige   Volgende >