Logo PKN

Menu

Uitgangscollecte (6 november) PDF   E-mail
De uitgangscollecte in de erediensten van zondag 06-11-2011 is bestemd voor de Najaarszendingsweek met als thema: “Voor Hem doe ik het!”.

De Church of Christ in Thailand komt voort uit een fusie van een aantal gemeenten die zijn ontstaan door het werk van verschillende zendingsorganisaties. Door het vele sociale werk dat de kerk doet, staat ze goed bekend. De Church of Christ heeft ziekenhuizen, scholen en is ook betrokken bij vragen rondom hiv/aids.
In landen als Thailand en Vietnam is minder dan één procent van de inwoners christen. Wie hier kiest voor een studie theologie, moet wel een zeer sterke roeping hebben. Want ze kiezen voor een armoedig en onzeker bestaan, vaak in een sfeer van angst en conflict. Toch trekt de theologische faculteit McGilvary veel jonge, gedreven christenen die het Evangelie in deze landen willen verspreiden. Predikanten voor de Church of Christ worden opgeleid aan deze theologische faculteit. Zij kunnen bachelor- en masteropleidingen volgen in de theologie, filosofie en religie. De Theologische Faculteit McGilvary van de Payap Universiteit in de Noord-Thaise stad Chiang Mai is één van de weinige erkende academische theologische opleidingen in Zuidoost-Azië. Alle studenten volgen hun studie in het Thai, maar er zijn plannen om een Engelstalige masteropleiding aan te bieden voor studenten uit de buurlanden.
Sinds 2005 geeft Karsten van Staveren les aan deze universiteit in systematische theologie en het Nieuwe Testament. Hij is bovendien ook mentor van de studenten en begeleidt de studenten tijdens hun stages in de gemeente. “In Thailand zijn weinig goed opgeleide voorgangers en theologiedocenten. Door mijn aanwezigheid kunnen andere docenten zich vrijmaken om bij te scholen. Gelukkig is er een nieuwe generatie gemotiveerde studenten die wil bouwen aan de kerk. Ik ben onder de indruk van hun gedrevenheid.”
In de Thaise kerk zijn de predikanten niet verzekerd van een goed salaris, zoals in Nederland. Een predikant in Thailand verdient ongeveer 100-150 euro per maand, maar na het afronden van de theologiestudie hebben de studenten vaak een studieschuld van 3000 euro. Het is dan vaak zoeken om de eindjes aan elkaar te knopen.
Een predikant heeft niet alleen te kampen met financiële problemen, maar ook met eenzaamheid en weerstand onder de bevolking. Een goede Thai is immers een boeddhistische Thai. Belangrijke gebeurtenissen in het leven van een Thai gaan vaak gepaard met boeddhistische ceremonies en in het dagelijks leven komt het Boeddhisme ook telkens weer terug. Als een Thai in aanraking komt met het Evangelie, dan is het heel moeilijk om uiteindelijk echt christen te worden. Christenen zijn vaak niet meer welkom in hun ouderlijk huis en worden genegeerd door hun familie of bestaan niet meer in de ogen van de familie.
Kerk in Actie ondersteunt deze faculteit, een van de weinige erkende academische theologische opleidingen in Zuidoost Azië. Karsten van Staveren is in 2005 uitgezonden door Kerk in Actie als docent en mentor van de studenten. Zijn werk is belangrijk voor de verspreiding van het Evangelie in Zuidoost Azië.


Namens de Diaconie,      Gert Jan Buitenhuis.

 
< Vorige   Volgende >