Logo PKN

Menu

Collecte eerste kerstdag (25 december) PDF   E-mail
De uitgangscollecte in de erediensten op Eerste Kerstdag zijn bestemd voor “Kinderen in de Knel”.

Kerst is het feest van het licht en van het leven. Juist kinderen beleven veel aan kerst omdat God in de wereld kwam en één van hen werd. Om zijn licht te laten schijnen in een donkere wereld. Gedurende de tijd van advent en kerst voert Kerk in Actie campagne voor kinderen in de knel. Dit jaar staat een project centraal in de sloppenwijken van Yogyakarta, een miljoenenstad op het Indonesische eiland Java.
'Dit is mijn zoon! Ik ben trots op hem!’ zegt de vader van Bagas. In de sloppenwijken van Yogyakarta is zo’n uitspraak een zeldzaamheid. Ouders hebben vaak helemaal geen tijd om echt aandacht aan hun kinderen te besteden. Ze moeten te hard vechten voor hun eigen bestaan en zijn al blij als er ’s avonds genoeg eten op tafel staat. Vaak moeten de kinderen meehelpen door na schooltijd buiten op straat nog wat te verdienen.
Meneer Sigit zag deze kinderen op straat zwerven in de kampong waar hij woonde. Hij wist dat ze grote kans liepen slachtoffer te worden van misbruik, verslaving en uitbuiting. Meneer Sigit begon bij zijn huis de kinderen te vermaken met creatieve activiteiten: tekenen, verhalen vertellen, toneel, dansen, schilderen. En het resultaat was bijzonder: de kinderen bloeiden helemaal op, ontdekten waar ze goed in waren en keken zelfverzekerder de wereld in.
Dit is het eenvoudige begin van Anak Wayang, partnerorganisatie van Kerk in Actie. Wat klein begon, groeide uit tot een organisatie die nu met inzet van vele vrijwilligers in drie sloppenwijken de levens van kinderen zichtbaar beïnvloedt. Kinderen leren zich te uiten, sluiten vriendschappen en leren wat ze waard zijn. Via optredens in en buiten Yoyakarta bereikt Anak Wayang een groot publiek. Vrijwilligers van Anak Wayang helpen de kinderen met hun huiswerk. Zo zijn meer kinderen in staat om een diploma te halen. Vergeten kinderen krijgen weer aandacht en durven eindelijk trots te zijn op zichzelf. Ook de ouders worden erbij betrokken. Het is voor kinderen onbetaalbaar als ouders aandacht hebben voor hun optredens of hun werk. Daarnaast worden ouders bijgestaan via trainingen, speciale ouderbijeenkomsten en ondersteuning bij het regelen van ziektekostenverzekeringen en geboortebewijzen. Deze certificaten zijn belangrijk om het kind toegang te geven tot onderwijs en het gezin in aanmerking te laten komen voor bepaalde sociale regelingen.
Anak Wayang probeert het beleid van de overheid meer kindvriendelijk te maken, zodat de kinderen in de kampongs gelijke kansen krijgen. Ouders en kinderen leren via kinder- en ouderfora hun eigen wensen onder de aandacht van de overheid te brengen. In samenwerking met mobiele klinieken zorgt de overheid nu voor gezondheidszorg in de kampongs.
De opbrengst van de kerstcollecte gaat naar partnerorganisatie Anak Wayang die met succes werkt aan het verbeteren van de rechten, gezondheid en onderwijs van de kinderen.

 

Namens de Diaconie,
Gert Jan Buitenhuis.

 
< Vorige   Volgende >