Logo PKN

Menu

Deelgenoten PDF   E-mail
Groeten uit Castelldefels (bij Barcelona) van Machiel en Erika Kommers

 

Beste familie en vrienden, een hartelijke groet uit Castelldefels. Hier worden de dagen langzamerhand warmer en langer, als we uit school komen kunnen we in de zon zitten op het balkon. Ook ons Spaans gaat stapje voor stapje vooruit. Dat betekent langere gesprekken, dieper op dingen in kunnen gaan en meer begrijpen. Voor de lessen die wij hier volgen is dat natuurlijk een enorme pré.  De bijbelschool heeft voor ons een speciaal programma opgezet, met daarin bijzondere lessen en docenten. Zo zullen wij in maart een week les hebben over het onderwerp ‘Mission Integral’. Zending is tegenwoordig veel meer dan een eenrichtingsbeweging van Noord naar Zuid. We zullen in die lesweek met name nadenken over welke rol de ‘westerse’ zending in het geheel van deze beweging in moet nemen .
We zijn inmiddels alweer over de helft van onze periode hier. 31 maart hopen wij terug te komen. In deze periode zullen wij afwisselend verblijven bij Erika’s ouders  en in een vakantiehuisje in Putten.

 

Op 15 april staat de uitzenddienst gepland in de Adventkerk in Amersfoort om 10.00 uur en op 18 april staat ons vertrek gepland naar Mexico.

 

De 2,5 week die wij nog in Nederland zijn, moeten wij diverse dingen nog regelen (uitschrijving, ambassadebezoek, evaluaties, laatste inkopen etc.) Ook vinden wij het leuk om nog zoveel mogelijk mensen persoonlijk te ontmoeten.  We willen graag op 6 en 7 april ons huis openstellen voor bezoek. Voor wie nog even langs wil komen zijn dus twee volle dagen vrij gemaakt.  De koffie staat klaar in Putten, Parc de Hoenderhof, Schovenhorsterveldweg 7.
Hartelijke groet, Machiel, Erika en Olivia Kommers

 

De laatste nieuwsbrief (van 12 feb.):
Wij zijn Machiel en Erika Kommers en hopen te gaan werken als diaconaal toerusters voor de presbyteriaanse kerk  in Chiapas, Mexico. Ons werk zal zich richten op het opzetten en uitbreiden van het diaconale programma van de lokale kerk en de consultancy van ‘Centro Shalom’ een centrum voor drugs- en alcoholverslaafden. Op dit moment zijn wij ons aan het voorbereiden op dit toekomstige werk.


Voorbereidingen:
Op 1 september 2011 zijn wij begonnen met onze voorbereiding/ opleiding voor ons toekomstige werk in Mexico. We hebben inmiddels verschillende cursussen gevolgd. We hebben 3 maanden Spaanse les gehad en inmiddels begrijpen we al behoorlijk wat Spaans. Op het HKI(Hendrik Kraemer Instituut) hebben we lessen gevolgd die van toepassing zijn op ons toekomstige werk, zoals project cycle management en financieel management. We hebben ons huis inmiddels leeggeruimd en verhuurd en nu hopen we hier in Spanje het laatste deel van de opleiding te voltooien.
 

Opleiding:
Momenteel volgen we 3 maanden een programma aan de Bijbelschool IBSTE (Institut Bíblico y Seminario Teológico de España). Deze bijbelschool wil een brug slaan tussen zendelingen uit Europa en de zendelingen uit de Spaans-talige wereld. Daar waar de voorbereiding in Nederland gericht was op praktische en professionele voorbereiding, zullen we deze maanden ons bezig houden met het onderwerp missiologie en persoonlijke vorming. De vakken zijn bijvoorbeeld kerk- en zendingsgeschiedenis in Latijns-Amerika, persoonlijke vorming, ethiek in zending en de functie van diaconaat in zending. Docenten komen zelf vaak uit Latijns-Amerika of hebben daar gewerkt. De bijbelschool in Spanje heeft natuurlijk als bijkomend voordeel dat we gelijk onze taal in de praktijk kunnen brengen en in aanraking komen met de cultuur waarin we straks gaan werken. Het programma is vrij intensief, maar we zien het als een voorrecht dat we deze tijd van bezinning en verdieping kunnen gebruiken als onderdeel van de voorbereiding.
 

Persoonlijk nieuws:
De laatste paar maanden is er voor ons van alles veranderd. We hebben beiden onze baan opgezegd en zijn in een heel andere wereld terecht gekomen. De eerste weken moesten we best even wennen aan het veranderde ritme. Ineens zit je samen in de les en moet je een taal leren. We hebben afwisselende weken achter de rug. In sommige weken hadden we veel lessen en cursussen en bezochten we gemeenten en kringen, in andere weken hadden we tijd om Spaans te leren en ons huis leeg te ruimen. Wij vinden het een leuke afwisselende tijd. Het is bijzonder dat we elkaar nu ineens veel meer zien omdat we samen de opleiding volgen. Onze dochter Olivia (1,5 jaar) vind het eigenlijk allemaal wel best, voor het vertrek naar Spanje konden we wel aan haar merken dat ze doorhad dat het huis leeg werd, maar ze is hier alweer snel gewend. Ze heeft hier ook een eigen kamer, en een groot balkon om te spelen en te zwaaien naar alle voorbijgangers (die volgens haar allemaal opa heten). Ze maakt hier in Spanje alweer snel nieuwe vrienden. Wij voelen ons hier ook thuis, we hebben een gezellige flat in een leuk dorp en op de Bijbelschool voelen we ons erg welkom.

 
< Vorige   Volgende >