Logo PKN

Menu

Open Doors (Afghanistan) PDF   E-mail

Begin deze maand dachten we aan oorlogsslachtoffers die tijdens de oorlog hun leven gaven voor de vrijheid. We willen er niet aan denken dat gedachten aan hen die dat deden verloren zouden gaan. Het houdt bijvoorbeeld het besef in ons wakker dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is in dit land met al haar mogelijkheden.

Op de website van Open Doors staat  een foto met daaronder de naam Saïd Musa. Hij is Afghaan en hem werd ruim negen maanden vrijheid ontnomen omdat hij zich bekeerd had tot het christendom. Hij werd in de gevangenis gemarteld en misbruikt. Even leek het of hij de doodstraf zou krijgen maar in februari 2011 kwam hij vrij en vluchtte hij naar een ander land.
Als bekeerde Afghaanse moslim ben je plotsklaps vreemdeling in eigen land; afgewezen, vernederd en eenzaam. Na zijn gevangenistijd is hij nu, ruim een jaar later vreemdeling in een vreemd land. Die overgang naar een vrij, maar vreemd land is groot voor Saïd, zijn vrouw en zes kinderen waarvan één kind gehandicapt is.
Gelukkig vonden ze in het nieuwe land een gemeente die hen volop wil ondersteunen, zowel geestelijk als materieel. Ze zijn dankbaar voor de hulp die hen wordt geboden maar er blijven ook vragen rondom hun toekomst. Zal Saïd ooit zijn baan als fysiotherapeut weer actief kunnen uitoefenen, of zal de taal van het nieuwe land daarin voor hem een handicap blijken?

 
Op zoek naar een taak
Jarenlang gaf Saïd al zijn energie om mensen te helpen. Als fysiotherapeut hielp hij gewonden en oorlogsslachtoffers voor het Internationale Rode Kruis, ondanks dat hij zelf een been mist na een ongeval met een landmijn. Tijdens dat werk werd hij op een dag diep geraakt toen in zijn buurt een bom ontplofte en twee buitenlandse, christelijke werkers alles in het werk stelden om de slachtoffers te helpen. Waarom zetten zij zich in voor volkomen vreemden? vroeg Saïd zich af. Hij ging op onderzoek uit. Hij vond uiteindelijk antwoorden in de Bijbel. Het was alsof er een vuur werd ontstoken in mijn hart, herinnert hij zich. Zijn bekering kostte hem zijn vrijheid. Toch bleef hij in de gevangenis ook mensen helpen en werd hij, ondanks bespottingen, bekend als iemand die goede invloed had op anderen.
Saïd is nog niet klaar met helpen. Hij wil graag aan de slag voor Gods Koninkrijk.
Said: ‘Ik verlang ernaar om weer aan het werk te gaan . God gaf me een belangrijke rol in het werk dat Hij doet in Afghanistan. Die taak ben ik nu kwijt’.
Zondag 3 juni zal op diverse manieren uw aandacht worden gevraagd voor het werk van Open Doors: gebedskaartjes op uw stoel in de kerk, informatiekaarten worden uitgedeeld. Er is ook een mogelijkheid om tijdens de koffie een bemoedigende kaart voor het gezin Saïd Musa van uw naam te voorzien. Voor ons als teken dat wij niet zullen vergeten, en oog hebben voor het werk van God die zijn ongekende gang gaat om zijn kinderen terecht te brengen in deze wereld.  Voor Saïd en de zijnen een teken dat ze in Jezus’naam niet zijn vergeten in de familiekring van Christus.
Wij rekenen ook nu op uw betrokkenheid en gebed voor dit gezin.

De werkgroep te Beekbergen 

 
< Vorige   Volgende >