Logo PKN

Menu

Collecte "Light for the world" (17 juni) PDF   E-mail
De collecte voor de diaconie in de erediensten van zondag 17-06-2012 is bestemd voor “LIGHT FOR THE WORLD”.


Het lijkt een open deur: “geloven dat ieder mens waardevol is”. Vanuit onze christelijke overtuiging spreekt dat voor zich. Toch merken miljoenen blinden in Afrika en Azië daar weinig van. Zij worden uitgesloten van onderwijs en werk, of erger, als minderwaardig beschouwd.
In ontwikkelingslanden bestaan veel misverstanden over blindheid. Bijvoorbeeld dat blindheid een straf is of zonde. Of de gedachte dat blinde kinderen niets kunnen leren. LIGHT FOR THE WORLD wil hier verandering in brengen.
LIGHT FOR THE WORLD Nederland (voorheen Stichting Dark & Light) is in 1982 opgericht door oogarts Dr. Martien Cozijnsen en zijn vrouw Jenny. Tijdens een reis naar Thailand ontdekten zij een grote nood onder blinde kinderen in dat land. Niet alleen hun handicap was een probleem, ook het feit dat ze verstoten werden door hun eigen familie. Dat was voor Dr. Cozijnsen aanleiding om de stichting op te richten. Het was de Bijbelse opdracht die de oprichters dreef en die nog steeds de inspiratiebron en grondslag is voor alle activiteiten van de stichting. Oorspronkelijk is LIGHT FOR THE WORLD opgericht voor onderwijs aan blinde kinderen. Later is het werkveld verbreed. Ontdekt werd dat veel kinderen onnodig blind raken. Daarom werd preventie en behandeling toegevoegd aan de projecten. Ook kwam er de vraag om iets te doen voor mensen die onherstelbaar blind of slechtziend door het leven gaan. Zo werden revalidatie en low vision services (hulpmiddelen bij slechtziendheid) toegevoegd. De laatste jaren wordt veel aandacht geschonken aan inclusie. Dat houdt in dat de maatschappij zodanig wordt ingericht dat mensen met een handicap volwaardig meedoen.
Stichting LIGHT FOR THE WORLD Nederland is actief in twaalf landen in Afrika en Azië met ruim 40 projecten.

Namens de Diaconie,      Gert Jan Buitenhuis.

 
< Vorige   Volgende >