Logo PKN

Menu

Collecte Werelddiaconaat (14 oktober) PDF   E-mail
De uitgangscollecte in de erediensten van zondag 14-10-2012 is bestemd voor het “Werelddiaconaat”.


Zuid-Sudan is het jongste land van Afrika. In 2011 werd het na een lange onafhankelijkheidsstrijd zelfstandig. 98,9% van de bevolking stemde vóór de afscheiding, maar sindsdien zijn de leefomstandigheden er niet beter op geworden. Zuid-Sudan is een van de armste landen ter wereld en bijna de helft van de inwoners lijdt honger.
De jarenlange oorlog heeft diepe sporen nagelaten in Zuid-Sudan. Het land is zelfstandig, maar alles moet opnieuw worden opgebouwd: huizen, landbouw, infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs.
De Episcopal Church of Sudan (ECS) werkt gestaag aan wederopbouw van Zuid-Sudan. De Episcopale Kerk, gesteund door Kerk in Actie, richt zich op het bouwen van scholen, verzorgen van lesmaterialen en het toerusten van leraren die vaak niet voldoende zijn opgeleid.
Het onderwijs in Zuid-Sudan heeft nog een lange weg te gaan. Veel schoolgebouwen zijn in de oorlog vernield. En met de hevige regenval in bijvoorbeeld Oost-Equatoria is onderdak een voorwaarde voor onderwijs. Er moeten nieuwe schoolgebouwen komen, met schoolbanken, schoolborden en lesmaterialen. Bovendien vraagt de kwaliteit van het onderwijs veel aandacht. Er is een ernstig gebrek aan goede leraren en velen zijn onvoldoende opgeleid. Dankzij de Episcopale Kerk worden zij bijgeschoold. De Episcopale Kerk betrekt de gemeenschap zoveel mogelijk bij het onderwijs. Ouders vinden goed onderwijs voor hun kinderen erg belangrijk, en in veel dorpen nemen zij zelf het initiatief om een school te starten. De ECS helpt bij de organisatie.
Onderwijs is duur. Daarom gaan in veel gezinnen alleen de jongens naar school. Via ouders en dorpshoofden wil de kerk stimuleren dat meer meisjes naar school gaan. Hoe? Bijvoorbeeld door de kosten voor onderwijs te minimaliseren. Als meisjes wel naar school gaan, worden ze tijdens hun menstruatieperiode thuisgehouden. Vaak maken ze daarom hun opleiding niet af. De Episcopale Kerk stimuleert ouders om de meisjes naar school te laten gaan, door lage kosten en te zorgen voor veilige en hygiënische omstandigheden.
Het werk van de Episcopale Kerk in het onderwijs is veelzijdig: van lesmaterialen, lunch, schone en goede toiletten tot begeleiding van docenten en ouders.
Kerk in Actie ondersteunt het werk van de Episcopale Kerk van harte. Helpt u mee?

Namens de Diaconie,
Gert Jan Buitenhuis.

 
< Vorige   Volgende >