Logo PKN

Menu

Open Doors-dag (3 november) PDF   E-mail
Hoe zou het zijn om zondag met een kogelvrij vest naar de kerk te gaan?

Of dat je eigen familie je niet meer wil kennen en je zelfs uit de weg wil ruimen omdat je christen bent? Priester Andrew White uit Irak komt erover vertellen op de Open Doors-dag op 3 november in Zwolle.

.
Geloof is volharden
Al zo’n tien jaar brengt priester Andrew White een groot deel van zijn tijd door in  Bagdad. Zijn woning is omgeven door betonnen muren en wordt 24 uur per dag bewaakt. De dreiging waaronder christenen in Irak leven is heftig. In 2010 werden 93 leden van Andrews gemeente vermoord. Het gevaar is het grootst voor moslims die zich tot het christendom bekeren. Eens doopte hij in een jaar dertien volwassenen in het geheim. Elf van hen waren binnen een week dood. Hij waarschuwt mensen die zich na hun bekering willen laten dopen altijd voor het grote gevaar van die beslissing, maar ze houden vol dat ze Jezus willen volgen.
White groeide op in Engeland en studeerde geneeskunde en anesthesie in Londen. Hij zou carrière maken in de medische wereld maar het liep anders. In zijn boek schrijft hij dat eigenlijk altijd geweten te hebben. Als tienjarige wilde hij dokter worden maar ook priester. Op school vertelde men hem dat het een onmogelijke combinatie was maar vandaag is hij niet alleen voorganger van de grootste kerk in Irak maar geeft hij ook leiding aan een van de beste klinieken in Bagdad. Alleen God wist waarom ik moest worden opgeleid voor zowel de operatiekamer als de preekstoel, zegt hij.
White lijdt aan multiple sclerose en brengt daardoor soms dagen door op bed. Ondanks zijn ziekte gaat het werk altijd door. Hij ziet zijn vrouw en kinderen minder vaak dan hij zou willen en het verdriet en de zorgen vanwege het geweld in Irak zijn niet makkelijk te dragen voor een man alleen. Christus’ liefde overtuigt hem ervan dat zijn plek in Bagdad is. Vanuit Cambridge herinnert hij zich een tekst aan de muur in een kapel:
Hij die u geroepen heeft zal u niet in de steek laten. White is zich bewust dat Gods liefde nooit tekort zal schieten, hoe hopeloos en onmogelijk de situatie ook lijkt. Er is op hem geschoten, hij is ontvoerd en zijn leven is een enorme beloning waard. De hitte van het vuur is intens …. Maar datzelfde geldt voor de vreugde van de Heer.  
Het levensverhaal van priester Andrew is vanaf de Open Doors-dag in boekvorm te koop in de boekwinkel of via de webwinkel.
De Open Doors-dag op zaterdag 3 november duurt van 10.00-16.00u in de IJsselhallen te Zwolle.
U bent hartelijk welkom om het familiegevoel binnen Christus’gemeente te versterken door uw aanwezigheid, en kennis te maken met broeders en zusters.
Namens gelovigen uit Beekbergen stuurden wij kaarten om de gelovigen in Irak te bemoedigen. Naast gebed voor hen wordt ook dringend gebed gevraagd voor de kerk in Syrië die verscheurd wordt door geweld. Naast het geweld en de verwarring is er sprake van toenemende ontvankelijkheid van moslims voor het geloof in de God van de christenen. Ondersteunend gebed is dan ook heel belangrijk. Vanaf de eigen leefplek kunt u met gevouwen handen betrokken zijn. In Jezus’ naam.
De werkgroep

 
< Vorige   Volgende >