Logo PKN

Menu

Vervolgd,maar niet vergeten: Pakistan PDF   E-mail

De wereld reageerde geschokt na de arrestatie van de 14-jarige Rimsha Masih uit Pakistan. Het meisje zou een koran hebben verbrand. Mogelijke straf: de dood, of levenslang. De zaak kende een verrassende ontknoping: ze kwam vrij! Veilig is ze echter nog steeds niet.

Christenen in Pakistan lopen elke dag het risico opgepakt en veroordeeld te worden. De oorzaak ligt in de Pakistaanse blasfemiewet, die belediging van de islam, de koran en de profeet Mohammed strafbaar stelt. Die wet laat zoveel ruimte voor misverstanden en verschillende interpretaties, dat een vage aanklacht al kan leiden tot een eindeloos proces, vaak met een dramatische afloop.
Rimsha was het zoveelste slachtoffer van deze wet en kwam vast te zitten Totdat zo’n drie weken later bleek dat een van de aanklagers zelf pagina’s uit de koran aan het bewijsmateriaal had toegevoegd.
Rimsha’s vader heeft tegen de advocaat gezegd dat hij met zijn gezin in Pakistan wil blijven om daar een normaal leven te leiden. De minister van eenheid heeft bescherming toegezegd. Maar dat ligt niet zo simpel volgens christenen in het land. Er is nog steeds veel spanning. Gebed voor Rimsha en haar familie blijft dan ook nog hard nodig.
Er wonen in Pakistan meer dan 5 miljoen christenen. Ze zijn er tweederangsburgers. Hun kinderen kunnen niet naar school. Gaan ze wel naar school dan volgen ze islamitisch onderwijs. Moslimextremisten hebben het op christenen voorzien. Asia Bibi is één van hen.
Ze werd in 2009 opgepakt omdat ze tijdens een ruzie met de buren beledigende uitspraken zou hebben gedaan over de profeet Mohammed. Asia kreeg de doodstraf opgelegd. Ze is getrouwd met Ashiq, heeft twee kinderen en is stiefmoeder van nog eens drie kinderen. Zij heeft ons gebed dringend nodig.
Net als het gezin van Asher Masih die aangifte deed van verkrachting van zijn 13-jarig dochter door een moslim.
De verdachte kwam met 2 handlangers verhaal halen en mishandelde de moeder van het meisje zo erg dat zij haar ongeboren tweeling verloor.

Pakistan stijgt jaarlijks op de Ranglijst Christenvervolging. Het land staat nu op de tiende plaats. Pakistan heeft een zwakke en corrupte regering die vrijwel niks doet aan het beteugelen van de extremisten, ondanks openbare protesten.

Open Doors staat op de bres voor vervolgde christenen in dit land. Met ruim veertig projecten wordt de Kerk in haar functioneren versterkt. Een van de meest opvallende van deze is het alfabetiseringswerk: lees- en  schrijfles en een beroepsopleiding voor christenen. Hierdoor zijn christenen in staat in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Ze zijn ook in staat om voor het eerst zelf in de Bijbel te lezen. Pareen vertelt: ‘Ik kan het Woord van God zelf lezen. Acht maanden hiervoor kon ik nog geen letter lezen’. Het is één van de succesvolste projecten in Pakistan. Het helpt de status verhogen van de armste christenen, geeft hen zelfrespect en een dieper geloof in de Here Jezus.
Een cursus duurt acht maanden en wordt gegeven in 165 centra. De deelnemers zijn overwegend volwassenen maar ook jongeren krijgen les. Als beloning krijgen de cursisten een diploma en een eigen bijbel. Velen van hen volgen ook een beroepsopleiding.

Wilt u deelnemen aan dit ondersteunende werk van Open Doors?
Een lees- en schrijfcursus voor 1 cursist kost 60 euro. Neemt u ook een deel voor uw rekening? Het is voor die medechristen een teken van hoop in hun situatie.
Uw gift kan worden overgemaakt via giro 7733 t.n.v. Open Doors te Ermelo o.v.v. schrijflessen.

.

Naschrift: Soms is te lezen dat doelen van organisaties elkaar versterken. Deze maand werd bekend dat de organisatie Trans World Radio toestemming kreeg om een zendmast te plaatsen die radio-uitzendingen gaat verzorgen in Afghanistan en Pakistan. Extra kansen voor het Evangelie  in deze gesloten regio dus.

.

De werkgroep Open Doors te Beekbergen

 
< Vorige   Volgende >