Logo PKN

Menu

Vrede op aarde!? PDF   E-mail
Een vader was samen met zijn zoontje de kerstboom aan het optuigen.

Toen het zoontje het engelenhaar oppakte keek hij zijn vader aan en zei; ‘Papa, de engelen zongen toch van vrede op aarde?’ De vader knikte instemmend. ‘Ja jongen, vrede op aarde door de komst van de Here Jezus’. De jongen keek zijn vader opnieuw aan en zei; ‘Hoe komt het eigenlijk dat ze geen gelijk gekregen hebben’.

Spannende vraag niet? Hebben ze inderdaad geen gelijk gekregen? Als je om je heen kijkt zou je dat haast gaan denken. Wat is er sinds dit engelen gezang een hoop onvrede op aarde geweest. Ik hoef u daar geen voorbeelden van te noemen. Het is geen vrede. We verlangen wel naar vrede, we zingen er zelfs van.

.

 Geef vrede, Heer, geef vrede,
 de aarde wacht zo lang,
 er wordt zoveel geleden,
 de mensen zijn zo bang,
 de toekomst is zo duister
 en ons geloof zo klein;
 o Jezus Christus, luister
 en laat ons niet alleen!
 
    (LvdK285:2)

.

En toch denk ik dat de engelen gelijk hadden. Vrede op aarde in de mensen en welbehagen. Nee, niet een zichtbare fysiek vrede op deze aarde. Het kerstverhaal is geen verhaal over een vredige aarde. Het is een verhaal over een gebroken aarde. Toen heerste de Romeinse bezetter, nu heersen er andere regimes.

Waar gaat kerst dan wel over? Over de vrede die op deze gebroken aarde is neergedaald. Daar ligt Hij, in een kribbe. Hij is onze vrede.
Vrede op aarde. Nee, geen vredige aarde. Zie Hem liggen in een kribbe, is dat geen teken van gebrokenheid? Maar daarom ga ik ook dit jaar de engelen weer nazingen , ‘vrede op aarde’. Ondanks de gebrokenheid, ondanks de onvrede. Want in deze gebrokenheid is de levende God aanwezig in Zijn Zoon Jezus. Dat is waar de engelen op doelde toen zij zongen ‘vrede op aarde’. God heeft een ‘welbehagen in mensen’ en is daarom in deze gebroken wereld aanwezig als de vredevorst. Hij heeft er voor gekozen om in onze chaos aanwezig te zijn. Dat vind ik direct ook een geweldige oproep aan ons.

Als wij om ons heen kijken kunnen we wel eens schrikken van het vele onrecht dat we zien. Maar we lopen daar niet voor weg. In navolging van Jezus kiezen we ervoor om in deze gebroken wereld vredestichters te zijn. Wij kunnen, door de kracht van God, het verschil maken.

‘Gelukkig de vredestichters, want zij zullen kinderen van God genoemd worden.’ Math5:9
Ik sluit af met een gedicht van Jaap Zijlstra. Ik hoop dat u/jij iets van de verwondering over de grootheid van het kerstverhaal zal ervaren de komende kerstdagen.  Zalig kerstfeest!

.

 Vergeef mij dat ik met kleine woorden
 meedoe en stal zeg
 en ster
 en dat ik in drie kleine letters
 God zeg
 en U denkt te noemen daarmee.

 Het water is veel te diep
 tussen mij en de stal
 en de ster is te hoog.
 Ik verspreek mij wanneer ik U noem

 Vergeef mij dat ik met kleine woorden
 toch meedoe en stal zeg
 en ster
 en dat ik in drie letters
 God zeg
 en U denkt te noemen daarmee.


    Ruben Vlot

 
< Vorige   Volgende >