Logo PKN

Menu

Ghana: Offin Children’s Centre PDF   E-mail

Reisverslag van mijn reis naar Ghana.....


Het is de derde keer dat ik naar Ghana ben geweest na de nodige voorbereiding is het dan zover .
Op maandag 7januari vertrek ik samen met mijn vriendin en haar man naar Ghana.
Met koffers vol spullen voor het weeshuis en ook weer de spanning van hoe zou het zijn met de kinderen en of ik alles wat ik van tevoren heb bedacht ook uit kan voeren.
Als we aankomen op het vliegveld van Accra blijken onze koffers niet te zijn aangekomen, ze staan dus nog in Londen waar we een overstap hebben gemaakt, we hebben drie dagen moeten wachten op onze koffers, eindelijk kunnen we dan op vrijdag vertrekken naar Offinso waar we s´avonds laat aan komen.Als we het terrein op rijden komen de kinderen overal vandaan een geweldig weer zien en ik heb weer het gevoel van thuis te komen.
De kinderen zijn groot geworden en ook zijn er weer nieuwe kinderen bij gekomen.
Na een hartelijk welkom van Mary en een heerlijke maaltijd hebben we ons bed opgezocht.
Het was weer zo vertrouwd mijn kamer waar ik een jaar heb gewoond en alle geluiden daar omheen, geen water uit de kraan, de kinderen die weer op je kamer komen voor een spelletje of zomaar even kletsen, en natuurlijk was er voor iedereen een klein cadeautje.
De kinderen moesten naar school zo ook de oudere kinderen die naar de middelbareschool gaan we hebben ze in het eerste weekend gezien omdat ze alleen in de vakantie naar het weeshuis komen, het was fijn om even met ze te praten en te horen hoe het op school gaat, van alle sponsor kinderen een foto gemaakt en een brief laten schrijven die ik aan de desbetreffende personen zal geven.

 

Financiele bijdrage
---------------------------
Wat heb ik allemaal kunnen doen voor het weeshuis, er zijn natuurlijk genoeg dingen die de aandacht vragen Mary vertelde mij dat ze afgelopen kerst geen geld had om nieuwe kleren te kopen voor de kinderen  we hebben het dan over 60 kinderen die in het nieuw gestoken moeten worden, voor mij een reden om dat als nog te doen.
Het was nog een heel gedoe om alle maten van de kinderen na tegaan maar het is allemaal gelukt en ze waren er erg blij mee en voor Mary weer een zorg minder, ik ben iedere keer weer onder de indruk van wat zij allemaal doet voor de kinderen het is bewonderenswaardig dat zij het voor elkaar krijgt dat 19 kinderen naar de middelbare school gaan en waarvan ook nog een aantal naar de universiteit gaan volgend jaar, Mary is dan ook heel dankbaar dat wij haar van uit Beekbergen ondersteunen haar streven is om de kinderen een goede opleiding te laten volgen zodat ze een goede baan kunnen vinden en zo voor zich zelf kunnen zorgen.
Twee jaar geleden is er een kantine gebouwd met de bedoeling om de kinderen daar te laten eten maar er waren nog steeds geen tafels en stoelen dankzij een gift zijn er nu 10 tafels en 80 stoelen en bankjes zodat de kinderen nu gezamenlijk kunnen eten voorheen aten ze buiten.
Ook zijn er twee klimrekken gemaakt naar voorbeeld van een klimrek op de school in Lieren .
Door andere vrijwilligers uit Nederland zijn er nog speeltoestellen aangeschaft een wipwap een dubbele glijbaan en een draaimolen hier van maken de schoolkinderen ook gebruik.
Om overzicht te houden op het terrein vooral nu de speeltoestellen er staan wil Mary een muur om het speelveld dat is als het goed is nu ook klaar, dit is allemaal gerealiseerd met financiele ondersteuning vanuit de kerk maar ook door giften van vrienden en familie hartelijk dank hiervoor ook namens Mary en de kinderen.

 

Vakantie werk
-------------------
De eerste twee weken op de school gewerkt bij de jongste kinderen van 3 en 4 jaar ik had materiaal mee genomen om te knutselen en spelletjes het was voor de kinderen allemaal nieuw maar ook leerzaam en voor de leerkracht was het weer even wat anders nieuwe spelletjes aangeleerd en engelse liedjes de kinderen spreken nog geen Engels maar samen met de juf lukte het toch aardig om uitleg te geven de kinderen leren het vrij snel.
Ook nog een van de huizen geschilderd aan de buiten kant het was zo vies dat het twee keer moest gebeuren maar het ziet er nu weer netjes uit het schilderen moest in de ochtend uren gebeuren want s´middags was het veel te warm.
Tussen de bedrijven door de kleren gekocht voor de kinderen en met de kinderen van het weeshuis geknutseld en spelletjes gedaan het was voor mij en de kinderen weer een feestje
Een week voor ons vertrek uit Ghana afscheid genomen van de kinderen met een heerlijke maaltijd van spaghetti een flesje limonade en een lekkere fruitsalade en voor iedereen nog een cadeautje het was weer een feestje voor de kinderen, en voor mij genieten van de blijde gezichten.

 

Poultryfarm
----------------
Ik was ook heel benieuwd naar de kippenfarm want Mary had nieuwe kippen hokken laten bouwen voor nog 50000 kippen om haar inkomsten van de eieren te verhogen en zo de kosten voor de studie van de kinderen te kunnen betalen.
De hokken zien er goed uit maar zijn nog niet vol omdat er op dit moment nog geen geld voor is er moeten nog 3000 kippen bij komen we kunnen haar ook hier in ondersteunen door de H.A. collecte op goede vrijdag te bestemmen voor de kippenfarm.

 

Rondreis
------------
Ghana is een prachtig land en ik heb samen met Thomas de oudste jongen van het weeshuis een reis gemaakt rond het Volta gebied prachtige watervallen en meren en heel veel mooie vlinders en met een visser bootje over de volta met een prachtige zonsondergang.
De vervoersmiddelen zijn in zo´n slechte staat dat ik iedere keer weer blij was dat we op de plaats van bestemming waren maar ook daar wen je aan en maakt zo´n reis extra spannend.
De laatste week zijn we naar de kust gegaan om nog even bij te komen en te genieten van de zee het waren 6 onvergetelijke weken en terug kijkend ook waardevolle weken waarin ik weer veel heb kunnen doen voor het weeshuis.

 

Martha Florijn

 

Brief Rose
- - - - - - - -
Voor 14 kinderen wordt het schoolgeld betaald door bijdragen van de diaconie en van 11 individuele sponsoren (familie, vrienden, gemeenteleden). Veel kinderen hebben een brief geschreven aan hun sponsor. Ze zijn erg blij dat ze naar school kunnen, dit geeft hun hoop voor de toekomst. Hierbij als voorbeeld de brief van Rose vertaald in het Nederlands.

Beste Tanja en Roelof Jan,

 

Ik ben inderdaad blij om jullie deze paar regels te sturen. Trouwens, hoe gaat het met jullie? Ik denk dat jullie fit en gezond zijn net als ik hier in Ghana. De reden dat ik deze brief schrijf, is dat ik jullie wil bedanken voor het sponsoren van mij, door het betalen van mijn schoolgeld elke maand. Ook bedank ik jullie ervoor om eraan te denken dat er een meisje in het Offin Children Centre is die Rose heet en ook bedankt dat jullie veel om mij geven.

 

Ik ben een meisje van vijftien jaar op de Dwamena Akenteng Senior High School (bovenbouw voortgezet onderwijs) en zit in mijn eerste jaar. Gedurende onze studietijd heeft de overheid het systeem aangepast waarin de voormalige studenten van de senior secondary school (oude naam bovenbouw voortgezet onderwijs) leerden, door het systeem vier jaar te maken voordat je de senior High School kunt voltooien. Dus ik werk hard om mijn doelen te bereiken door hard te leren om vervolgens te slagen en met goede cijfers naar het volgende niveau te gaan en dat is de universiteit.

 

Moge God je helpen om goede banen te krijgen en je zegenen om meer geld te verdienen, zodat je mij kunt sponsoren om mijn opleiding te voltooien. Want op dit moment is onderwijs de beste manier om de samenleving te verbeteren.

 

Ik stop hier, maar geef mijn groeten door aan al je familie en vrienden.

  

Met vriendelijke groeten,

Rose Osei Agyemang

 

 

 

 

 

 
< Vorige   Volgende >