Logo PKN

Menu

Vervolgd maar niet vergeten (Oezbekistan) PDF   E-mail

De foto is nog steeds dezelfde.

.
Hij zal de redder zijn der armen,
Hij hoort hun hulpgeschrei.
Hij is met koninklijk erbarmen
Hun eenzaamheid nabij.
(ps72:4a)

.

De foto is nog steeds dezelfde. Een jonge man met zachte ogen in een hooggesloten denimjack. Zijn situatie is ook nog steeds dezelfde en zal de komende jaren zo blijven.
Het gaat over de 27-jarige Tohar Haydarov uit Oezbekistan. Vanuit onze gemeente hebben we al een aantal keren post naar hem gestuurd. Als werkgroep vinden we dat dit het minste is wat wij voor hem kunnen doen. Hij heeft tot en met 2020 celstraf voor de boeg. Tohar bekeerde zich vanuit de islam tot het christendom. Dat is in Oezbekistan ‘vragen om moeilijkheden’.  Om iemand daarvoor veroordeeld te krijgen worden drogredenen gebruikt. In Tohars geval is druggebruik aangevoerd. De politie liet als bewijs een zak drugs zien die in zijn appartement gevonden zou zijn. Toen Tohar de rechtszaal binnenliep waren sporen van marteling zichtbaar. Het lijkt erop dat deze zaak niet rechtmatig is behandeld.

.

Beroep tegen Tohars zaak is afgewezen.

Hij helpt, met hun bestaan bewogen,
Die zijn in vrees verward.
Hij draagt hen in zijn hart.
(ps 72:4b)

.

Er wordt gevraagd Tohar kleurige kaarten te sturen. Dat zou erop kunnen duiden dat volhouden voor hem moeilijk is tijdens de celstraf. Wij roepen u/jou daarom op voor Tohar te blijven bidden en hem een kaartje te sturen. Wie van jullie doet, als bondgenoot van de Koning,  mee?

Oezbekistan staat op nr. 10 van de Vervolgingsranglijst. Pastor Makset (32) weet ook van vervolging. Hij vluchtte voor zijn leven maar Oezbekistan vroeg om zijn uitlevering. Krijgt zijn leven, wat u betreft  een kans? Bid voor hem en teken de petitie die u vindt op de website van Open Doors:  www.opendoors.nl Makset/Djabbarbergenov. Met deze handeling kunt u recht doen aan hen die geen stem hebben.

Kaarten voor Tohar zijn tijdens de koffie in het Hoogepad ( 2 december) van uw naam voorzien.
Miste u die gelegenheid dan kunt u zelf een kaart sturen naar het volgende adres:
Open Doors, t.a.v. schrijfactie Tohar,
Postbus 47, 3850 AA Ermelo.
Zoals u weet mag om veiligheidsredenen de naam Open Doors niet op de kaart.

Deze maand worden gewoontegetrouw eindejaarsgroeten geschreven aan mensen in de kring van familie en vrienden. Schrijf  dit jaar een kaartje extra voor die jonge man die elke dag enkel het perspectief heeft van nog veeel meer dagen cel.

Steek daarvoor eens een paar minuten je voeten in zijn schoenen in die grauwe, ijskoude, Aziatische cel, en stel je voor hoe een kaartje daarin het verschil kan maken.

De werkgroep Beekbergen

 
< Vorige   Volgende >