Logo PKN

Menu

Deelgenoten PDF   E-mail
Wij zijn Machiel en Erika Kommers en werken als diaconaal toerusters voor de Iglesia Nacional Presbiteriana in Chiapas, Mexico.

Ons werk richt zich op het opzetten en uitbreiden van het diaconale programma van de lokale kerk en de consultancy van CRISAC en ‘Centro Shalom’ een centrum voor drugs- en alcoholverslaafden.

.

Crisac - Fernando Eind oktober bezochten we samen met een Fernando, een interno, van Centro Shalom een missiepost in de bergen. Hij vertelde daar zijn getuigenis: Door Centro Shalom is hij vrij gekomen van zijn alcohol verslaving en hij heeft Jezus aangenomen in zijn leven. Fernando zegt dat zonder zijn geloof hij nooit vrij zou kunnen zijn van zijn verslaving, alleen lukt het je niet. Hij vertelde dat hij binnenkort het centrum moet verlaten omdat zijn half jaar erop zat. Tijd om op eigen benen te staan. Natuurlijk krijgt hij daarbij hulp, maar het is toch een nieuwe stap. Hij kijkt er naar uit om zelfstandig verder te gaan, maar het is ook moeilijk om niet langer in de groep te zijn en zelf weer verantwoording te dragen. Wij realiseerden ons dat we net zo lang in Tapachula zijn als Fernando in Centro Shalom. Ook ons eerste half jaar zit erop en wij moeten ook op eigen benen staan. We zijn aan het werk en ons Spaans is voldoende om dat te kunnen doen. Gelukkig hoeven wij ook nog niet alles alleen te doen en zijn er veel mensen om ons heen die helpen waar dat nodig is.

.

Werkprojecten: De internos van Centro Shalom doen verschillende projecten om een vak te leren zodat ze na hun verblijf in het centrum zelf weer een eigen bestaan op kunnen bouwen. Deze werkprojecten zijn nog niet echt goed opgezet. Om deze projecten beter op te zetten is Machiel met twee medewerkers van Centro Shalom naar een training geweest in El Salvador. Deze training was heel praktisch gericht op kleinschalige landbouw. Er is daar een kindertehuis was helemaal zelfvoorzienend is door alles wat ze verbouwen en de opbrengst van de landbouw. Een mooi voorbeeld voor Centro Shalom en genoeg ideeën om daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.
Wij hebben inmiddels enkele trainingen verzorgt voor de medewerkers van Centro Shalom over gebruik van email binnen een organisatie. Het is erg leuk om de trainingen te verzorgen en de medewerkers zijn ook erg blij met deze kans. Internet is hier net zo belangrijk geworden als in Nederland en het is niet alleen praktisch voor het werk van Centro Shalom om met computers om te kunnen gaan, maar het zijn vaardigheden die ook gebruikt worden buiten het werk.

.

Werk in de kerk:  De eerste 15 dagen van de maand werken we voor  de Presbyteriaanse kerk
Deze heeft een taakgroep in het leven geroepen om het diaconale werk verder uit te bouwen. Met de verantwoordelijke predikant werken we aan een werkplan voor de komende twee jaar: een fundament voor het diaconale werk. We hebben bijvoorbeeld een methode bedacht om Bijbelstudies over dit onderwerp te houden binnen de gemeenten en hoe er geld ingezameld kan worden voor diaconaat. Het is goed om te zien dat er veel enthousiasme is, de predikant waar we mee samenwerken is zelf begonnen met de verkoop van broodjes om zo geld in te zamelen voor diaconaat.

.

Met ons als familie gaat het goed hier in Tapachula. We spreken steeds beter Spaans, alhoewel dat ook nog wel eens moeilijk is, maar we kunnen ons goed redden. De mensen leren ons hier ook steeds beter kennen en het is leuk om te merken dat we echt vrienden hebben, mensen die gewoon even langskomen voor een bakkie koffie, terwijl koffie hier niet eens populair is zo midden op de dag.
Olivia maakt overal vrienden, maar een aantal mensen hebben voor haar nu een speciale status bereikt. Die noemt ze nu tio en tia, oom en tante. Daar zijn we blij om, want juist voor kinderen is familie heel belangrijk. Gelukkig hebben we nu ook internet en telefoon thuis en kunnen we af en toe opa en oma bellen. Voor Olivia is het fijn dat ze drie ochtenden per week naar de peuterspeelzaal kan, want er wonen geen kleine kinderen in de buurt. De “school” vindt ze erg leuk, ze komt thuis met allemaal werkjes en nieuwe liedjes en ook Olivia spreekt steeds meer Spaans.
We vinden het een voorrecht dat we hier mogen wonen en werken. We genieten van de prachtige omgeving waar we wonen, van de gastvrijheid van de mensen hier en van het heerlijke eten. Natuurlijk is niet alles perfect hier, we ontdekken dat er in de kerk veel machtsmisbruik is en dat het soms moeilijk is om juist de mensen die leiding geven aan de kerk te vertrouwen. Maar gelukkig weten we dat de kerk niet van mensen is, maar van God en daarom hebben we hoop voor de toekomst.
We willen iedereen alvast goede kerstdagen wensen en heil en zegen voor het nieuwe jaar.

 
< Vorige   Volgende >