Logo PKN

Menu

Vervolgd, maar niet vergeten (Afrika) PDF   E-mail
Een paar jaar geleden vroeg Open Doors aandacht voor vervolgde christenen via de campagne ‘Stap in de schoenen van geheime gelovigen’.

 Als lezer van het kerkblad weet u  dat misschien nog wel.
Maandelijks schreven we toen over een geheime gelovige en de omstandigheden waarin die zich bevond.
Die campagne is afgesloten.
Het lijkt in de wereld meer en meer aan te komen op ‘geloof is volharden’. Dat is dan ook het thema van de huidige campagne.
Op de nieuwe ranglijst die deze maand is gepubliceerd,  blijkt dat de vervolging van christenen in Afrika in 2012 drastisch is toegenomen.  Een paar voorbeelden: Mali komt rechtstreeks de top-10 binnen en ook Tanzania, Kenia, Oeganda en Niger zijn nieuw op de Ranglijst Christenvervolging. In Afrika winnen fundamentalistische varianten van de islam in rap tempo terrein. Naast geweld door aanslagen zien we een patroon waarbij radicale moslims infiltreren in de politiek, het zakenleven en de rechterlijke macht, bijvoorbeeld door de komst van shariarechtbanken, laat Open Doors via haar directeur weten. We zagen meerdere keren moslims klaarstaan om in een vacuüm te springen zodra ergens een gat ontstond. Kijk naar Mali waar Touareg-rebellen en moslimfundamentalisten in april de macht grepen. Ook in Tunesië en Egypte kwamen islamitische partijen aan de macht na de val van voorgaande machthebbers. ‘De Arabische Lente’ is voor christenen een ‘Arabische Winter’ geworden. Het is niet uit te sluiten dat de wind die is gaan waaien in het Midden- Oosten is overgeslagen naar het zuiden en ook in Afrika fundamentalistische groeperingen heeft geïnspireerd. Mali staat op plek 7 op de Ranglijst. Na de coup in april ging het helemaal mis. Mali was een modelland in Afrika.

.

Voor meer informatie over de Ranglijst verwijzen we u naar de website van Open Doors en naar het gratis Open Doors nieuwsblad. Daarin wordt u op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de wereld van Vervolgden om hun geloof.

.

Eén ding blijft hetzelfde: hun vraag om ondersteunend gebed door ons.
Samen maken we deel uit van de wereldwijde gemeente van Christus.
Als vrije en vervolgde christenen weten we ons verbonden in Hem.
We zullen met elkaar verbonden blijven tot aan het einde van de tijd.
We kunnen daardoor niet om elkaar heen.
We vragen u met de werkers van Open Doors pal te blijven staan voor hen die dagelijks lijden om in hun geloof stand te houden. Gebed is in die strijd een krachtig en doeltreffend middel, hebben de Vervolgden vaker laten weten.
Laten wij met gevouwen handen voor hen op de bres gaan staan in dit nieuwe jaar!

Namens de werkgroep te Beekbergen,
Janny Hekman

 
< Vorige   Volgende >