Logo PKN

Menu

Nieuws van Machiel en Erika Kommers PDF   E-mail
Beste vrienden en familie, Ik probeer vooral bezig te blijven om maar niet te hoeven denken aan het verleden of de toekomst. Dat zegt Randy, een jongen van 20 die net zijn 6 maanden in Centro Shalom heeft afgerond.
Hij moet op zichzelf gaan wonen en een baan zoeken en weer terug de maatschappij in. Maar ja, hoe doe je dat, als je nog nooit deel hebt genomen aan het “normale” leven in de maatschappij. Hij heeft jarenlang op straat gezworven, vanaf zijn tiende is hij alleen en verslaafd geweest.
Bijna niet naar school geweest, woont niet in zijn eigen land… Hoe moet je dan in 6 maanden en van je verslaving afkomen en maar weer weten hoe je het moet redden in de maatschappij. Nou genoeg stof tot nadenken voor ons hoe we dat gedeelte van het opvangprogramma kunnen verbeteren, want ik snap wel dat Randy met angst naar de toekomst kijkt. Hij heeft vertrouwen in God zegt hij, Jezus zal voor hem zorgen, het is goed dat hij dat vertrouwen heeft en het is goed dat hij vooruit wil, maar het is ook onze taak om mee te denken hoe dat proces vorm moet krijgen.
Het werk binnen de kerk is soms wat abstracter en daar gaat alles wat langzamer omdat de kerk nu eenmaal niet heel snel werkt. We werken met 30 gemeenten en eigenlijk is de enige communicatie met die gemeenten op de 3e dag van de maand, dan komen alle predikanten of ouderlingen naar Tapachula om de collecteopbrengsten te brengen, nieuws te horen en nieuws door te geven.
Email bestaat hier natuurlijk wel, maar werkt slecht, of mensen weten gewoon niet hoe ze een computer moeten gebruiken, of ze hebben geen toegang tot internet. Er zijn ook genoeg dorpen waar niet eens telefoonsignaal is. Daarnaast vertrouwen mensen email niet echt. Ze zeggen dan bijvoorbeeld, ja vraag dat maar de 3e, want als je het mailt staat het zwart op wit en kan het altijd tegen je gebruikt worden. Terwijl je alleen maar een vraag wilt stellen, dus wat kan er dan tegen je gebruikt worden? Maar goed, de communicatie is gewoon traag, maar ja zo gaat dat hier al jaren, we passen ons voor een deel aan, maar we verwachten wel dat dit in een paar jaar gaat veranderen, want op alle scholen en in de meeste bedrijven en organisaties gebruiken ze internet.  De kerk kan dan niet achterblijven.
Bij CRISAC (Centro Shalom, verslaafden opvang) zijn we inmiddels begonnen met wat basale computerlessen aan de medewerkers omdat we daar echt niet meer zonder computer of email kunnen. Het computeronderwijs hoort ook bij de communicatie verbetering binnen de organisatie.
Met kerst en oud en nieuw kwamen onze vrienden Frank, Denise en Hannah Uitbeijerse op bezoek, dat was echt erg gezellig! Leuk om weer eens spelletjes te spelen en er samen op uit te trekken. Het was bijzonder om op kerstavond naar de kerk te gaan en daaraan voorafgaand te barbecueën in de tuin.
Olivia is sindsdien helemaal in de ban van de relatie Nederland - Mexico en elk vliegtuig (vlieglucht) wat ze ziet gaat naar Nederland en ze weet zeker dat Hannah daar in zit. Wat ze verder ook zeker weet is dat het leuk is om opa en oma te bellen, maar die slapen ook enorm veel, want als Olivia wil bellen is het hier meestal al avond, dus in Nederland ergens tussen 12 en 5 uur ’s nachts, dus slapen opa en oma.
Machiel die eigenlijk nooit zo’n klusser was in Nederland is hier een echte doe-het-zelfer geworden,  bijna dagelijks pakt hij zijn blauwe gereedschapskist om wat te fixen in of om het huis, er valt hier ook veel te repareren en gelukkig hoeft het hier niet waterpas.  Het is wel leuk om te merken dat mensen steeds opener met ons praten en zeggen wat ze echt denken. We merken wel dat mensen eraan moeten wennen dat we soms anders zijn, maar dat vinden ze ook wel weer leuk. Ach ja, die Erika bemoeit zich met het werk, maar ze maakt wel mooie flyers en ach die Machiel die kookt, maar ja het is wel erg lekker, dus vooruit dan maar!
Inmiddels hebben we ook een telefoonaansluiting en omdat het nummer alweer veranderd is zullen we het nog even onderaan de mail zetten, we hadden namelijk per ongeluk de telefoonaansluiting van een autogarage gekregen. We willen jullie allemaal bedanken voor jullie meeleven en het is erg leuk om zoveel kerstkaarten te krijgen, dat hadden we niet verwacht omdat ze pas afgelopen week kwamen!
Hartelijke groet, Machiel, Erika en Olivia Kommers
 
< Vorige   Volgende >