Logo PKN

Menu

Make a difference! PDF   E-mail
We zitten midden in de 40-dagentijd.

.

‘Maar gij geheel anders u hebt Christus leren kennen’ Efeze 4:20

.
We zitten midden in de 40-dagentijd. Een tijd van bezinning en van vasten. Een tijd waarin het lijden van Jezus Christus centraal staat. Tijdens deze dagen draait er een project met de naam ‘Make a difference’ (maak een verschil). De jongeren uit onze gemeente hebben ook een boekje ontvangen met daarin voor elke dag een opdracht om het verschil te maken. 3 maart zullen we een jeugddienst hebben over dit thema. Een mooi project! Het zet ons aan het denken over de vraag hoe wij nu eigenlijk leven. Maken wij het verschil? Leven wij ‘anders’ dan anderen? En waarin maken wij dan het verschil?
Bovenstaande tekst uit Efeze spreekt mij erg aan. Maar gij geheel anders, gij hebt Christus leren kennen. Mensen die Christus hebben leren kennen leven anders. Dat roept natuurlijk de vraag op waarin dat te zien is. Kunnen andere aan ons zien dat wij Christus hebben leren kennen? Of doen wij net als de ‘rest’. Een spannende vraag.

Waarin zouden wij anders kunnen zijn. Het boekje wat bij het project Make a difference hoort zoekt het in hele gewone, alle daagse dingen. Bid voor je vrienden. Koop fairtrade eten. Douche niet langer dan 5 minuten. Dat soort dingen. Kleine dingen maar dan anders. Maar hoe klein ook, deze dingen bepalen hoe wij in het leven staan. Gaan we voor de plofkip of maken we het verschil?

Een enorm inspirerend voorbeeld uit de Bijbel zelf vind ik het levensverhaal van Daniel. Daniel groeit op in een seculiere wereld. Ver weg van zijn eigen traditie en gebruiken. Ballingschap. Hoe zal hij zich gedragen in deze situatie? Ik lees, en dat vind ik dus zo enorm inspirerend, dat hij volledig meedraait in deze nieuwe situatie. Hij maakt dus niet het verschil door niet mee te doen.

Door zich afzijdig te houden van de cultuur. Nee, hij doet gewoon mee. Net als iedereen. Maar er zijn wel momenten in zijn leven dat hij een grens trekt. Tot hier en niet verder. En dat zijn de momenten waarin hij het verschil maakt. Voorbeeld? Hij volgt net als vele andere een trainingsprogramma om dienaar van de koning te worden. Bijzonder, want dat koninkrijk was nu niet bepaald gebouwd op de waarden en normen die hij gewend was. Maar hij doet mee. Tot hij vlees moet eten. Dan trekt hij een grens.

Denk aan de vrienden van Daniel. Zij zijn aanwezig op een feest waarin een afgodsbeeld onthuld wordt. Wat doen ze daar? Hadden ze niet beter thuis kunnen blijven? Ze zijn er, net als iedereen. Tot er daadwerkelijk gebogen moet worden voor het beeld. Dan trekken ze een grens. Tot hier en niet verder.
Later in het verhaal krijgt Daniel een verbod om te bidden. Hij weigert en maakt het verschil door voor het open raam toch te bidden.

Hoe maak je het verschil? Laten we het voorbeeld van Daniel volgen. Meedoen met de cultuur en gebruiken van onze maatschappij. Laten we ons niet afzijdig houden van de wereld om ons heen. Maar laten we ook niet vergeten wie we zijn. Daniel vergat niet wie hij was. Een jood, allereerst dienaar van God. En wij? Wij hebben Christus leren kennen. Laten we daarom ook de moed hebben op het verschil te maken. Om duidelijke grenzen te trekken als dat moet. En begin dat maar in het klein. De lijdenstijd. Bij uitstek een periode om extra stil te staan bij het verschil wat Jezus maakte voor ons leven, en dus voor onze levenstijl!

Ruben Vlot

 
< Vorige   Volgende >