Logo PKN

Menu

Maak van je hart geen moordkuil PDF   E-mail
Maak van je hart geen moordkuil; dat spreekwoord kennen we allemaal wel .

Toen ik in de klas de opdracht gaf spreekwoorden en gezegden met het woord “hart” erin te zoeken, hadden de meeste leerlingen er wel een aantal gevonden.
Maar …….. “van je hart geen moordkuil maken “ kwam heel vaak voor. Dat spreekwoord betekent niet dat je altijd alles wat in je opkomt maar moet zeggen. Dat kan onverstandig en onbarmhartig zijn. Soms zelfs niet eens liefdevol voor je naaste, Nee, het betekent dat je niet moet blijven rondlopen met dingen die je zwaar op de maag liggen. Daar kun je een maagzweer van krijgen! Maak van je hart geen moordkuil, geen doofpot . Als iets je hoog zit moet je het kunnen zeggen, op een eerlijke manier, hoe dan ook.

De dichter van Ps 32 kan er over meepraten. Heel lang heeft hij het voor zich gehouden wat hem bezig hield. Hij wist wel dat er in zijn leven iets scheef zat. Dat weten wij vaak ook wel, maar we laten het vaak rusten, we verstoppen het, maar vergeten dat God het wel weet!
De dichter zwijgt erover wat het precies is  geweest in zijn leven .Je hoeft niet altijd alles aan iedereen te vertellen; ieder heeft zijn/haar eigen geheimen.
De dichter van deze psalm vertelde aan niemand iets van zijn zorgen en zonden Dat kostte hem zijn gezondheid; hij kon het aan den lijve ondervinden, in zijn botten en in zijn merg. Je zou kunnen zeggen: de schuld ging hem door merg en been. Hij maakte van zijn hart een moordkuil. Niemand mocht weten wat hij gedaan had. Hij vergat dat God het allang wist .   Totdat hij het niet meer uithouden kon……

En dan …….. dan krijgt de psalm opeens een andere toon. Nee als de dichter zijn schuld eerlijk belijdt, dan breekt niet het oordeel los. Integendeel: dan daalt de vergeving op hem neer! Bij God kan hij terecht met zijn “moordkuilhart”. Bij God kan hij schuilen. Hij kan weer ademen, hij voelt het tot in zijn armen en benen. Alles is ineens ontspannen, de kramp is eruit. God bewaart hem voor benauwdheid.God zet hem in de ruimte, zodat er weer gezongen kan worden. Weg met die moordkuil  van mijn hart!! Leg alles bij God neer, ook al zie je daar tegen op ,want Hij helpt je er doorheen!! Wat  een opluchting  als je dat gedaan hebt.!!! Wat een liefdevolle God!
Maak van je hart geen moordkuil, met zo’n God !!                                       W.E.W

 
< Vorige   Volgende >