Logo PKN

Menu

Open Doors: Syrië PDF   E-mail
Het is oorlog in Syrië.

Dat kan u onmogelijk zijn ontgaan. Al maandenlang berichten  de media daarover. Ze laten daarbij beelden zien en berichten horen over   bomaanslagen en andere explosies van geweld. Denkt u zich eens een paar seconden in wat zoiets zou betekenen in uw leven. Om u een indruk te geven schrijven we hier over voorganger Ouseph uit de Syrische stad Damascus. U weet wel die stad waar indertijd wetgeleerde Saulus een bijzondere ontmoeting had met Jezus Christus. Het werd een ‘genadeklap’ in zijn leven. Al in die tijd ( ong. 35 na Chr.) waren er sporen van Gods Koninkrijk te vinden in de Syrische samenleving.

Ouseph laat zijn toga’s zien. In elk exem-plaar zit een groot gat. Niet door slijtage maar door kogels die door het huis vlogen. Zo dichtbij komt de burgeroorlog in Syrië. Ouseph woont met zijn vrouw Hanna en hun twee dochters in de Syrische hoofdstad. Zij hebben een bewuste keus gemaakt in Syrië te blijven. ‘Het is noodzakelijk dat de kerk in Syrië blijft bestaan zegt Hanna. Zonder de kerk gaat Syrië geestelijk dood’. Zij vertellen dat er een opwekking gaande is in hun land. Een beweging die de geluiden van de oorlog overstemt. Juist nú zijn meer en meer Syriërs op zoek naar God en komen naar een kerk. ‘Wij hebben hiervoor gebeden en gevast’ vertelt Ouseph. Vanuit Homs vluchten mensen naar Damascus en zoeken daar onderdak. Wij kunnen er voor hen zijn. De kerk van Ouseph is een schuilplaats geworden voor velen. Vrouwen wier mannen het leger ingaan, komen in de kerk om er het Evangelie te horen. De kerken in Damascus hebben de deuren open voor de groeiende stroom vluchtelingen. Samen met Open Doors helpen de kerken vluchtelingen met noodhulp, medische hulp en onderdak. Open Doors ondersteunt de christenen die blijven met bijbels en training.

Ouseph en Hanna weten dat het onveilig is. Ze gaan alleen de straat op als het echt nodig is. Elke avond voor het slapen gaan als Ouseph zijn kleine dochters naar bed brengt, bereidt hij hen voor op het moment dat hij vreest. Hij bereidt zijn kleine dochters voor op bomexplosies en geweld. ‘Als er een bom ontploft, zie je misschien wel veel bloed en het kan zelfs pijn doen, maar als we sterven en we doen onze ogen dicht, dan openen we ze weer in de hemel’, vertelt Ouseph hen.
Op de foto naast deze tekst is een beeldschoon Arabisch meiske te zien met donkere ogen en witte vlinderknipjes in haar zwarte haren. Kostbare dochter van dappere papa Ouseph en mama Hanna.

Ouseph en Hanna bidden elke ochtend om de Here God te vragen wat belangrijk is. Ze kijken bewust niet meer naar het nieuws op de televisie. ‘Wij krijgen ons dagelijks nieuws uit de hemel. Alleen op God kunnen wij vertrouwen, dus luisteren wij naar Hem. Hij leert ons in deze onmogelijke tijd wie Hij voor ons wil zijn’.

Neemt u eens even een moment en denkt u zich de situatie van deze voorganger en zijn vrouw in. Ze zijn ouders van een jong gezin, voorgangers van gelovigen en niet-gelovigen in nood. Begrijpt u hoe belangrijk het is dat zij ondersteuning krijgen van ons die weten van helpen in Jezus’naam? 
Wilt u zo’n ondersteunende/meebiddende broeder of zuster zijn?
Naast andere instanties die ondersteunen vraagt ook Open Doors of ze op u mag rekenen bij haar hulpverlening in de Syrische situatie.
U kunt uw gift overmaken op giro 7733 t.n.v. Open Doors, Ermelo onder vermelding van gift Syrië OD 2013-VW  
Deze noodhulpactie loopt tot en met januari 2014. Aan de hand van de ontwikkelingen wordt gekeken aan welke hulp het meest behoefte is.
Enkele bedragen om u inzicht te geven in de kosten. De bedragen staan voor euro’s:
een bijbel  9,--
medicijnen            25,--
bijdrage onderdak     40,--
noodhulppakket         75,--

.

De werkgroep te Beekbergen

 
< Vorige   Volgende >