Logo PKN

Menu

Uitgangscollecte (19 mei) PDF   E-mail
De uitgangscollecte in de erediensten op zondag 19-05-2013 (1e Pinksterdag) is bestemd voor de Pinksterzendingsweek met als thema: “Elkaar verstaan”.


Stel, uw buurvrouw is moslim. Ik denk dat u gerust bij haar zou aanbellen als de melk op is. In Kenia is dit ondenkbaar.
De wijk Eastleigh in Nairobi, de hoofdstad van Kenia, is een wijk van contrasten. Eastleigh wordt ook wel Klein-Mogadishu genoemd vanwege het grote aantal Somalische handelslieden en reizigers. Geen wijk in Nairobi is zo multicultureel als Eastleigh. Je ziet er mensen uit alle delen van Afrika en Azië. Er zijn luxe hotels, maar ook bouwvallige huisjes. Toch bekommert de Keniaanse overheid zich niet om de infrastructuur van Eastleigh. De wegen zijn slecht en een riool ontbreekt. Grote delen van de wijk zijn sterk verpauperd.
Westerse mensen komen niet graag in Eastleigh. Want de wijk staat ook bekend als een plaats waar piratenbuit wordt witgewassen. Waar Somaliërs de schaarse grond wegkapen voor de Kenianen. En waar de aan al-Qaida gelieerde terreurgroep al-Shabaab gevaarlijk huishoudt. “De staart van deze groep is in Somalië”, zei een Keniaanse politicus, “maar het hoofd in Eastleigh”. Nu de strijd met Al Shabaab in Somalië bijna is gestreden, lijkt de dreiging in Kenia steeds dichterbij te komen.
Eastleigh is een wijk waar vooral moslims leven, maar ook steeds meer christenen zich vestigen. Ze leven samen, maar hebben geen contact met elkaar. Ze kennen elkaar niet en begrijpen elkaar daarom niet goed. Regelmatig zijn er conflicten en uitbarstingen van geweld.
Veel christenen zijn negatief over de islam en willen niet investeren in iets dat met moslims te maken heeft. De kerk in Nairobi kent moslims niet en ontmoet hen niet. Maar weinig christenen zijn gemotiveerd om zich in de islam te verdiepen. Per jaar studeren maar zes studenten islamologie af aan St Pauls en dat terwijl dit toch de enige universiteit is in Afrika die deze studie aanbiedt.
Willem Jansen werkt als theologiedocent aan de St. Pauls University in Kenia. Hij is uitgezonden door Kerk in Actie. Vanuit een buurtcentrum midden in Nairobi leidt hij cursussen en discussieavonden over de islam en het christendom. Het centrum is ook uitvalsbasis voor zijn studenten. In tweetallen, een moslim en een christen, gaan ze de straat op om te ‘mappen’: ze brengen de wijk in kaart en dan vooral de religieuze plaatsen als moskeeën, kerken en voorzieningen. Ze interviewen de bewoners en analyseren de gegevens die ze hebben gevonden. De Geest van Pinksteren werkt! Christenen en moslims ontmoeten elkaar en gaan elkaar verstaan.
De opbrengst van deze collecte is bestemd voor het zendingswerk in Kenia en voor andere zendingsprojecten van Kerk in Actie.

Namens de Diaconie,    Gert Jan Buitenhuis.
 

 
< Vorige   Volgende >