Logo PKN

Menu

Uitgangscollecte (2 juni) PDF   E-mail
De uitgangscollecte in de erediensten van zondag 02-06-2013 is bestemd voor het “Werelddiaconaat”.


Het grootste gedeelte van de bevolking van Nicaraqua is erg arm. Veel mannen laten hun gezin in de steek vanwege werkeloosheid en/of alcoholproblemen en geweld is aan de orde van de dag. Steeds meer vrouwen en jonge meiden komen terecht in de prostitutie. Sommigen worden gedwongen door vrouwenhandelaren. Voor anderen is het een noodsprong om aan geld te komen als ze de enig kostwinner zijn in het gezin. Ook steeds meer kinderen zijn slachtoffer van seksuele uitbuiting en geweld.
In Managua en in de havenstad Puerto Cabezas is de organisatie Tesis actief. Tesis, een partnerorganisatie van Kerk in Actie, helpt vrouwen en meisjes in de prostitutie om het leven op straat achter zich te laten. De vrouwen ondersteunen elkaar in groepen en kunnen een opleiding gaan volgen. Tesis begeleidt ook kinderen, jongeren en gezinnen die door alcohol of (seksueel) geweld in de problemen zijn gekomen.
Mariela is sociaal werker in de armste wijk van Managua. Een wijk die bestaat uit ruïnes, overblijfselen van de aardbeving in de jaren ’70. Ze vertelt: “De meeste jongens en meisjes komen terecht in de prostitutie als gevolg van huiselijk geweld. Als ze tussen de 13 en 18 jaar zijn, gaan ze de straat op om eraan te ontsnappen. Daar ontmoeten ze oplichters en pooiers, die hen inwijden in de prostitutie.” Middenin tussen de puinhopen brengt de organisatie Tesis hoop op een ander leven. Tesis biedt de meiden ook een opleiding aan en zorgt ervoor dat kinderen bij Justitie aangifte doen van mishandeling en seksueel misbruik. Mariela: “In de lotgenotengroep van Tesis leren meiden om zich tegen het geweld te wapenen. Ik begeleid gezinnen en help hen om uit de geweldsspiraal te komen.”
Iedere ochtend gaan Mariella, Vanessa en Ixel naar school. ’s Middags hebben ze vrij, zodat andere kinderen naar school kunnen. Want in Nicaragua, het land waar ze wonen, zijn niet zoveel scholen. Ze wonen in een buurt waar niet zoveel te doen is. Het is er zelfs gevaarlijk op straat. De mensen zijn arm, ze hebben geen werk en maken daardoor veel ruzie. Soms zijn ze zo boos en verdrietig dat ze zelfs hun kinderen wat aandoen. Mariella, Vanessa en Ixel denken daardoor wel eens dat niemand van hen houdt. Dat ze niet de moeite waard zijn.
In hun buurt zijn gelukkig mensen die dit proberen te veranderen. Ze werken bij de organisatie Tesis. Iedere week gaan Mariella en haar vrienden naar Tesis toe. Daar krijgen ze tekenles en ontmoeten ze andere kinderen. En ze horen dat ze leuke kinderen zijn. De leraren in de tekenles letten goed op de kinderen. Zijn ze wel gezond? Maken ze zich ergens zorgen over of zijn ze verdrietig? Als ze iets ontdekken, gaan ze de kinderen helpen. De kinderen leren niet alleen tekenen. Ze leren ook hoe je moet samenwerken en hoe je ervoor kunt zorgen dat je geen ruzie maakt. Mariella weet nog goed dat het Valentijnsdag was. “Toen mocht ik een mens tekenen met een mooi hart erin. Die tekening heb ik aan mijn moeder gegeven. En ik vond het fijn dat mijn moeder er zo blij mee was.”
Met steun van Kerk in Actie helpt Tesis vrouwen en kinderen op weg naar een nieuwe toekomst

Namens de Diaconie,    Gert Jan Buitenhuis.

 
< Vorige   Volgende >