Logo PKN

Menu

Mantelzorg PDF   E-mail
Langs deze weg wil de Diaconie informatie geven over mantelzorg.

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis zorgen. Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen. Mantelzorg is niet de alledaagse zorg voor, bijvoorbeeld een gezond kind.
In Apeldoorn is de organisatie “De Kap” (internet: www.dekap.nl, telefoon: 055-5295520) beschikbaar voor informele zorg: voor mantelzorgers en vrijwilligers. Beiden bieden onbetaald hulp en ondersteuning aan mensen die zorg nodig hebben. Er is wel een duidelijk verschil: de vrijwilliger heeft er voor gekozen om dat werk op zich te nemen, maar u, als mantelzorger had geen keuze: in de gegeven omstandigheden doet u wat u te doen staat. Bij De Kap zijn mensen die zich vrijwillig willen inzetten, ook voor u als mantelzorger. De Kap organiseert verschillende activiteiten. Er zijn bijvoorbeeld groepjes mantelzorgers die met elkaar wandelen. Op maandagochtend is er een groep die in een stevig tempo in het Paleispark wandelen. Een tweede groep maakt elke eerste woensdagochtend van de maand in een rustig tempo een wandeling van een uur in het Paleispark. Zo worden er ook fietstochten georganiseerd iedere 2e en 4e woensdag van de maand. Natuurlijk wilt u dat er goede zorg is voor degene die thuis achterblijft dat kan door bijvoorbeeld de inzet van een vrijwilliger van De Kap of van de  Stichting Handen in Huis (internet: www.handeninhuis.nl, telefoon: 030-6590970). Graag brengen wij ook het ontspanningsarrangement “Mantelzorger samen met verzorgde” onder u aandacht. Samen kunt u van 28 t/m 30 juni verblijven in Zorghotel Parc Spelderholt in Beekbergen. Héél dichtbij en zeer mooi gelegen op een prachtig landgoed. Er is een professioneel zorgteam aanwezig. U kunt reserveren via de boekingslijn van OpKracht via telefoonnummer: 0900-7377458. Informeer bij uw ziektekostenverzekering voor eventuele vergoedingen.
Heeft u dagelijkse zorg voor uw partner of ouder, die dementie heeft? Vaak bent u dan zo bezig met de ander dat u er zelf bij inschiet. Om de intensieve zorg vol te kunnen houden en zelf geen gezondheidsklachten te krijgen, kan het goed zijn om de zorg af en toe uit handen te geven. U kunt dan zelf even bijkomen en nieuwe energie opdoen. In de regio Oost Veluwe bieden enkele instellingen sinds kort kamers om mensen met dementie op te vangen als u er even tussen uit wilt of moet. Dit kan regelmatig zijn, bijvoorbeeld één keer per maand, een weekend of een dag per week. De instellingen bieden 24-uurs zorg, hebben deskundige medewerkers in dienst. U kunt als mantelzorger dus met een gerust hart de zorg uit handen geven.
Verder willen wij u nog wijzen op de “Dag van de Mantelzorg”. Elk jaar op 10 november worden mantelzorgers in het zonnetje gezet. Dit jaar is het thema: Yes We Care! Met dit thema wil men aandacht vragen voor verbeteringen in het samenspel tussen zorgprofessionals en mantelzorgers. Daarnaast is er de actie “nationale mantelzorgplant”. Het Steunpunt Mantelzorg van De Kap doet hier graag aan mee en wil bij zoveel mogelijk mantelzorgers de plant laten bezorgen als blijk van waardering voor hun inzet en toewijding. Kent u een mantelzorger? Meld hem of haar via www.dekap.nl aan.
Voor meer informatie over mantelzorg kunt u altijd terecht bij iemand van de Diaconie.

Namens de Diaconie,
Anneke Eversdijk

 
< Vorige   Volgende >