Logo PKN

Menu

Deelgenoten PDF   E-mail
Wij zijn Machiel en Erika Kommers en werken als diaconaal toerusters voor de presbyteriaanse kerk in Chiapas, Mexico: Het opzetten en uitbreiden van het diaconale programma van de lokale kerk en de consultancy van CRISAC en „Centro Shalom‟ een centrum voor drugs- en alcoholverslaafden.


In deze vierde nieuwsbrief leest u onder andere over: Veranderingen binnen CRISAC, Diaconale toerusting binnen de kerken, Kommers @home en  Gebedspunten
.
Verschillende van jullie hebben misschien gelezen dat het Reformatorisch Dagblad deze winter geld ingezameld heeft voor verschillende projecten in Mexico. Een daarvan is de 1e fase van nieuwbouw van Centro Shalom. Een aantal jaar geleden had CRISAC al eens grond aangekocht voor evt. nieuwbouw in de toekomst. Door de winteractie van het RD kan een deel van deze droom gerealiseerd worden. Men kan natuurlijk niet zomaar gaan bouwen, daar is veel voorbereiding voor nodig. Allereerst de vestigingsplaats van het nieuwe centrum. De ligging van de grond die was aangekocht bleek bij nader inzien niet helemaal ideaal te zijn. De huidige plaats staat er om bekend dat er veel drugs passeert, er veel mensenhandel voorkomt en ook veel geweldsdelicten plaatsvinden. Met in het achterhoofd dat een aantal jaar geleden in het noorden van Mexico verschillende aanslagen zijn geweest in rehabilitatiecentra door rivaliserende drugsbendes, heeft men besloten het centrum verder van de grens met Guatemala te bouwen op een rustigere en afgelegen plek.

.

Voor veel kerken in Mexico is de „nieuwigheid‟ van het centrum er een beetje af en daarmee verdwijnt ook hun interesse en financiële bijdrage. De kans bestaat, dat de organisatie dan nog meer gaat leunen op buitenlands geld. Met de organisatie stellen we daarom ook een plan op hoe zij de kerken beter kunnen betrekken. Graag zou CRISAC helemaal financieel zelfvoorzienend willen worden door middel van werkprojecten en ook daar heeft men grote plannen voor.

.

In april zijn we begonnen met het toerusten van de kerken. We hebben we een methode ontwikkeld om samen met de kerken na te denken over diaconaal werk. Hoe kun je als kerk nu uitreiken naar mensen in nood in de directe omgeving van de kerk. We merkten dat ze hier al snel in grote projecten denken: een ziekenhuis van de kerk, of een eigen kindertehuis of een groot project waar alle arme mensen bananen kunnen verbouwen en zo geld kunnen verdienen. Dit soort projecten zijn niet heel realistisch. Wij denken echter dat het veel interessanter is voor de kerken om te kijken wat zij zelf kunnen doen. Dit hoeven niet direct grote projecten te zijn, maar kleine projecten waarbij mensen naar draagkracht kunnen bijdragen in geld of talenten.
Om vorm te geven aan de toerusting gaan we 3 keer op bezoek bij de kerken en beginnen met een Bijbelstudie, die uiteindelijk leidt naar een praktische uitwerking van het diaconaat. De manier van Bijbelstudie houden is redelijk nieuw voor de kerken en predikanten hier. Het is de bedoeling dat de gemeenteleden in groepen met elkaar de Bijbelstudie doen, maar hier is het gebruikelijk dat de predikant een studie houdt, waar men dan zelf over na kan denken.

.

Mexicanen zijn gewend om bij de eerste of tweede ontmoeting al te vragen of je nog meer kinderen wilt en hoeveel. Zelf geven ze ook wel aan dat deze vraag voor sommige mensen best pijnlijk kan zijn, maar de nieuwsgierigheid wint het toch vaak. Dus deze vraag is het afgelopen jaar ook vaak aan ons gesteld. Tot nu toe hebben we deze vragen nog aardig diplomatiek weten te beantwoorden.
Gelukkig kunnen we sinds een aantal weken wat concreter antwoorden dat er een dat er een baby  “en camino” (onderweg) is. Na wat lastige eerste weken, is Erika weer helemaal op de been en zien we uit naar de geboorte van ons 2e kindje in november.

.

Olivia: Olivia spreekt inmiddels steeds meer en beter Spaans en Engels. Ook Nederlands gaat steeds beter. Ze heeft op haar “school” allemaal vriendinnetjes en daar is ze heel druk mee. Ze is zoveel wijzer geworden afgelopen jaar. Toen we hier kwamen noemde iedereen haar hier nog bébé en dat snapten we wel, echt zo’n schattig klein meisje, maar nu is het een eigenwijs klein meisje geworden.
Grappig en ontroerend is het dat ook zij steeds meer gaat begrijpen van wonen in het buitenland. Ondanks dat ze misschien nauwelijks herinneringen heeft aan Nederland, weet ze wel dat opa en oma in Nederland wonen en ook een aantal ooms en tantes. Er is een tijd geweest dat ze naar buiten liep bij elk vliegtuig wat overvloog om te kijken, want die gaan allemaal naar Nederland. En in die vliegtuigen zitten bijvoorbeeld Jesper (het zoontje van de andere GZB-familie in Mexico) of Hannah die met Kerst op bezoek is geweest.

.

juni: Dank voor de eerste geslaagde trainingen in de kerken. Wilt u ook bidden voor een goed vervolg van de nog komende trainingen. Bid voor de organisatie CRISAC in hun proces van professionalisering.  In de afgelopen 5 jaar hebben ruim 300 verslaafden hun weg al gevonden naar het centrum. Veel mensen zijn met succes afgekickt. Ook zijn er helaas veel mensen terug gevallen. Bid ook voor hen. Dank ook voor de zwangerschap van Erika. Na een paar spannende weken is de situatie gestabiliseerd en verwachten we in november ons 2e kindje.

juli: In deze maand vergadert de classis weer. Bid voor een goede vergadering, waarin de persoonlijke  belangen niet zullen prefereren boven die van de Kerk en de gemeenten. Deze maand hoopt CRISAC te beginnen met de nieuwbouw. Bid dat dit gebouw tot zegen zal zijn voor de verslaafden in Chiapas en de kerken

augustus: Deze maand hopen wij in Nederland te zijn voor een kort verlof. Bid voor goede ontmoetingen met gemeenten, vrienden en familie. En dat ook dat wij weer begin september „opgeladen‟ terug mogen reizen.

Hierbij onze agenda: Dinsdag 20 augustus: hopen we u in Beekbergen te ontmoeten.

.
Verder worden we nog verwacht  in onze thuisgemeente Amersfoort, en in de deelgenootgemeenten: Wierden,  Amersfoort,  Moerkapelle,  Papendrecht en Bleiswijk. 
En vrijdag 30 augustus op het  jongerenevent van de GZB op een prachtige locatie: Hydepark, Driebergsestraatweg 50 in Doorn  Aanvang: 19.30 uur.  En zaterdag 31 augustus  op de GZB dag van 9.45 tot 15.45,  ook in het Hydepark in Doorn.

Hartelijke groet van Machiel en Erika Kommers en graag tot dinsdag 20 aug. bij u  in Beekbergen.

 
< Vorige   Volgende >