Logo PKN

Menu

Stichting Leergeld PDF   E-mail
Langs deze weg wil de Diaconie informatie geven over de Stichting Leergeld. Op dit moment leven in Nederland in gezinnen met lage inkomens ongeveer 377.000 kinderen in een situatie

waarin er dagelijkse spanning is over het al dan niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften. Voor deze kinderen bestaat er een reëel risico op sociale uitsluiting, omdat ze om financiële redenen niet of onvoldoende kunnen deelnemen aan activiteiten op school en in het sociaal-maatschappelijke leven. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. In deze gezinnen is het niet haalbaar om de kinderen mee te laten doen met sportclubs of muziekles. Zelfs de kosten die de school met zich meebrengt (bijvoorbeeld schoolbenodigdheden, kamp en excursies) zijn voor steeds meer mensen niet op te brengen. Soms kunnen deze gezinnen geen of achteraf pas een beroep doen op bijzondere bijstand of een andere voorziening. Zij kunnen echter wel rekenen op steun van Stichting Leergeld.
Stichting Leergeld werkt met vrijwilligers. Zij komen op huisbezoek om samen met de aanvrager de mogelijkheden te bespreken en eventueel te helpen met het invullen van formulieren. Omdat de vrijwilligers vaak uit dezelfde situatie als de aanvrager komen, zijn ze vertrouwde gesprekpartners. Stichting Leergeld verwijst in eerste instantie naar wettelijk voorliggende voorzieningen, indien aanwezig. Daarnaast biedt de stichting ook zelf hulp in de vorm van een voorschot, gift of renteloze lening. Stichting Leergeld behandelt de aanvraag in alle vertrouwelijkheid.
Voor wie is Stichting Leergeld bedoeld? Stichting Leergeld richt zich op ouders/verzorgers van schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar: met een laag inkomen, woonachtig in de gemeente waar Leergeld gevestigd/werkzaam is, die hun kosten niet of gedeeltelijk vergoed krijgen via bijzondere bijstand / tegemoetkoming in studiekosten / of een ander regeling en die hun kosten pas op een later tijdstip vergoed krijgen.
Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst is opgericht in september 2005 en vanaf januari 2007 is de stichting operationeel voor leerlingen van 4-18 jaar van het Primair Onderwijs en het Voortgezet Onderwijs. Per 1 september 2008 heeft de stichting haar werkgebied tevens uitgebreid naar de gemeente Voorst. Contactgegevens Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst zijn telefoonnummer: 06-12675159 en e-mailadres: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Elke dinsdag van 14.00 – 16.00 uur (uitgezonderd schoolvakanties) is er een spreekuur in de bibliotheek aan de Vosselmanstraat 299 te Apeldoorn.
Voor meer informatie over de Stichting Leergeld kunt u altijd terecht bij iemand van de Diaconie.

Namens de Diaconie,
Gert Jan Buitenhuis

 
< Vorige   Volgende >