Logo PKN

Menu

Deelgenoten: Doorrijden na een ongeluk of: Welke cultuur is nou belangrijker? PDF   E-mail
De Mexicaanse cultuur is anders dan de Nederlandse, dat weten we en we passen ons zoveel mogelijk aan. Maar soms is het moeilijk om te begrijpen waarom iets hier heel normaal is, terwijl wij het echt schokkend vinden. Onlangs gebeurde er een ongeluk: Een collega van ons was er bij betrokken. Op zich was het niet zijn schuld, maar een fietser reed tegen zijn auto aan en kwam erg naar op de grond terecht. Zijn vrouw, die met een andere auto vlak achter hem reed, zag het gebeuren. De fietser was ernstig gewond. Snel zochten de echtgenoten telefonisch contact met elkaar en spraken ze af om “gewoon”door te rijden. Een andere bekende, die toevallig ook op dat kruispunt was, bevestigde ook dat het niet de schuld was van onze collega, maar vond het wel slim dat hij doorgereden was. Gelukkig belde een van de omstanders een ambulance, maar niemand bemoeide zich met het slachtoffer dat uiteindelijk aan zijn verwondingen overleed.
Dit is de gebruikelijke gang van zaken in Mexico. Als er een ongeluk is met een gewonde, stop je niet, maar rijd je gewoon door. Het maakt niet uit wiens schuld het is, je hoeft ook niet te kijken hoe ernstig de verwondingen zijn. Sterker nog, als je denkt dat het slachtoffer ernstig gewond is, dan stop je zeker niet, want dat kan betekenen dat jij de schuld krijgt en uiteindelijk in de gevangenis belandt. Gewoon doorrijden dus, doen alsof jij er niet bij was en er niets is gebeurd. Ik vroeg aan een aantal collega’s of ze dat nou niet gek vonden: Hoe kun je als christen nou doorrijden en iemand maar gewoon aan zijn lot overlaten, hoe kun je die gewonde jongen gewoon dood laten bloeden? Ach, zeiden die collega’s, zo zijn wij Mexicanen nou eenmaal, zo gaat dat hier.
Tijdens onze voorbereiding op het werk hier werden we wel voorbereid op de cultuur en werd ons gezegd ons zoveel mogelijk aan te passen aan die cultuur. Maar eigenlijk ben ik het daar niet mee eens. Wij moeten geen Mexicanen worden en de Mexicanen geen Nederlanders. We zijn hier omdat we ons geloof in Jezus willen uitdragen. Daarom zouden we navolgers van Hem moeten zijn en ons aanpassen aan wat de bijbel van ons vraagt. Ik denk dat we uit verschillende verhalen uit de bijbel kunnen opmaken, dat we juist wel zouden moeten omzien naar die gewonde jongen. Eigenlijk zijn onze Mexicaanse collega´s het er wel mee eens, maar ze zijn ook erg bang dat ze, als ze wel stoppen, opdraaien voor de gevolgen. Maar doen ze dat nu indirect ook niet? Mensen overlijden omdat er niet naar ze omgekeken wordt, daar hebben ze dan toch ook schuld aan? Christen zijn in Mexico of Nederland anno 2013 betekent keuzes maken, gebaseerd op de bijbel en dat past niet altijd bij de cultuur van het land.
 
< Vorige   Volgende >