Logo PKN

Menu

Geloven met hart en ziel ?? PDF   E-mail
“Ik doe dit werk geweldig graag, ik doe het met hart en ziel“.

Die uitspraak zullen we allemaal wel eens in onze omgeving gehoord hebben! Met hart en ziel geloven is het kerkelijk jaarthema van de landelijke kerk, de PKN.
Geloven met hart en ziel, daar zit iets uitbundigs in; het is iets anders dan met mondjesmaat geloven.
Geloven met hart en ziel is geloven waar je helemaal achter staat; het is iets van een zwemmer die vol overtuiging in het water duikt! Geloven met hart en ziel, daar word je warm van vanbinnen.

Het is een uitdagend thema want het is veel veiliger en gemakkelijker om met een halfje geloof voor de dag te komen. Met “iets van geloven”. Dat is zoiets als met je hele hebben  en houden. Is dat wel realistisch? Kunnen we dat wel of overschreeuwen we ons zelf  daarmee ? We zijn toch kinderen van onze tijd. Geloven heeft dat radicale in zich. Een beetje geloven heeft iets halfslachtigs in zich.
Geloof je wel of geloof je nu niet? Geloven is antwoord geven; geef je wel antwoord of niet?
We komen in de bijbel geen voorzichtig “ja” tegen. Maar je moet een keus maken waar je volledig achter staat. “Wie niet voor Mij is, is tegen mij “!
Daar lezen we dat God zich duidelijk heeft uitgesproken. Jezus dat is de naam die staat voor “helemaal”. Voor radicaal “ja” van de kant van God.

Het gaat mis als we moeilijk gaan doen over dat ja van God; als we met een berg “ja maars” aan komen zetten en geen definitieve beslissing durven te nemen.
Als we van God vooral een probleem maken. Als mensen begrijpen we soms niets van Gods onbegrijpelijke liefde. Daar kunnen we soms hevig mee zitten. Ons geloof ligt dan op apegapen.
Dan is het fijn als je in de gemeente, als broeders en zusters, met elkaar in gesprek kunt gaan over zo’n thema, elkaar aanmoedigen.
En niet alleen over het landelijke thema maar ook over het thema van onze gemeente: “ Op weg met God; aan de hand van Nehemia” ook met hart en ziel daarmee  bezig zijn!
Met hart en ziel; dat is een mooie uitdrukking in onze taal Een mens is hart en ziel. Gelukkig zijn die woorden weer terug van weg geweest. Vooral het woord “ziel” heeft een slechte tijd gehad. Soms hoorde je wel de vraag of een mens wel  een ziel heeft of is hij een soort automaat?
De ziel van een mens, dat ben ik, in mijn ondoorgrondelijkheid, in mijn diepte, in mijn hartstocht.
En zo geloof ik in mijn Heiland, met hart en ziel; in die Heiland die op Golgotha ook voor mij Zijn leven gaf; daarom wil ik Hem met hart en ziel liefhebben!

W.E.W

 
< Vorige   Volgende >