Logo PKN

Menu

Open Doors (26 maart) PDF   E-mail
‘Ik ben geen volgeling van mijn voorganger, ik ben een volgeling van Jezus Christus!’

Aan het woord is Gabriëlle uit Eritrea. Omdat ze invloedrijk was in haar ondergrondse gemeente werd ze gearresteerd en opgesloten in een isoleercel. Daar onderging ze heftige mens-onvriendelijke behandelingen als pressiemiddel om haar geloof in Christus vaarwel te zeggen. Men probeerde ook namen van medechristenen bij haar ‘los’ te krijgen. Ondanks de verschrikkingen die ze moest doorstaan weigerde ze anderen te verraden en gaf ze haar geloof niet op. Ze maakte haar vervolgers duidelijk het een eer te vinden ‘alle consequenties’ te dragen voor haar geloof in Christus. Daarna werden andere tactieken gebruikt om haar verder onder druk te zetten. Gabriëlle doorstond deze psychologische oorlogsvoering ondanks de heftigheid ervan. Na een jaar zware gevangenschap kwam ze uiteindelijk vrij.
De voorgangers die haar daarna opzochten schrokken van het feit hoe ze Gabriëlle aantroffen. Ze had duidelijk geleden. Toch straalde ze vreugde uit. Ze somde hen niet direct alle ellende op maar vertelde hen simpelweg; ‘Het was mijn huwelijksreis met Jezus!’

.

Woman to woman
Anneke Companjen trok zich het lot van vrouwen in de Lijdende Kerk aan. Ze heeft er velen ontmoet en van hart tot hart met hen gesproken. Een aantal van hun verhalen tekende ze op. Die verhalen zijn gebundeld in  twee boeken.
Volgens Anneke is de nood onder deze vrouwen groot. Sinds 2006 heeft Open Doors een ‘Woman to woman’-tak in het leven geroepen. Daarin kunnen vrouwen bidden voor en meeleven met hun lijdende zusters. Anneke vertelt veel van deze zusters te hebben geleerd. Het meest belangrijk in hun leven is de levende relatie met Jezus. Doordat ze Hem leerden kennen konden ze volhouden in de meest moeilijke omstandigheden. Ze hoopt dat veel Nederlandse vrouwen die leerden bidden, op de bres willen staan voor hen die  moeilijke omstandigheden kennen vanwege hun geloof. Zelf  brengt ze al deze vrouwen in gebed voor Gods troon. Gods Geest kan hen bijstaan als het er werkelijk op áán komt. Naast vreugde hoort ze ook van verdriet en nederlagen. Er zijn vrouwen die de druk niet áánkunnen en terugvallen. Daarom wil ze medegelovigen aanmoedigen voor deze vrouwen te bidden opdat die niet ontmoedigd raken, verbitterd worden en de geloofsstrijd verliezen. Wij hebben elkaar nodig. Daarom moeten die verhalen verteld opdat wij weten hoe we om hen heen kunnen staan in gebed.  Dat is trouwens het eerste waar deze vrouwen zelf om vragen. Doe je mee in betrokken-zijn?

.

Uitnodiging voor in de agenda
Woensdagmorgen 26 maart as. komt  een medewerkster van Open Doors op uitnodiging van de werkgroep, vrouwen in onze gemeente en hun vriendinnen,  vertellen over de ‘vergeten’ vrouwen uit de Lijdende Kerk. Het gaat om een bijeenkomst  in Het Hoogepad. Wij zullen t.z.t. strooifolders uitdelen met nadere gegevens voor deze presentatie van vrouwen voor vrouwen.

.

Namens de werkgroep; Janny Hekman

 
< Vorige   Volgende >