Logo PKN

Menu

Een spuitje tegen ……………… de zonde ?? PDF   E-mail
Er zijn in de loop der jaren heel wat spuitjes en prikjes in de medische wereld ontwikkeld.


We kunnen tegen veel ziektes  een spuitje of prikje krijgen : polio, pokken, enz.
Het begint al aan het begin van ons leven als ouders met hun baby naar het consultatiebureau gaan.
Zo gaat het de jaren door, ook in de pubertijd;  ik herinner mij dat we vroeger 2 spuitjes tegen difterie kregen.
De eerste was nogal pijnlijk: een pijnlijke en stijve  arm en toen we op de MULO de tweede spuit kregen, stonden we als leerlingen, in een lange rij voor de schoolarts.
Toen we bijna aan de beurt waren gingen we met z’n drieën gauw het toilet in om de gevreesde spuit te ontlopen, wat gelukt is. In onze tijd zijn weer nieuwe spuiten ontwikkeld.
In ’t najaar kunnen we de griepspuit krijgen en zelfs als je het leven moe bent kun je een (euthanasie) spuitje krijgen.

Stel dat er een spuitje was voor een dief, waardoor hij nooit meer zou gaan stelen.
Stel dat er een spuitje was voor een crimineel die na het  toedienen nooit  meer moreel verkeerd gedrag zou vertonen.
Stel dat er een vaccin was voor alle mensen dat ons zou afhelpen van de ziekte die zonde heet. Zouden we dat spuitje mogen geven?
Is dat dan wenselijk?

Het feit dat wij schuldig kunnen zijn voor onze daden heeft iets menselijks. Hoe raar het ook klinkt, dat wij zondaars zijn, dat God ons schuldig kan houden, is ook een bemoediging.
Want dat betekent dat God ons serieus neemt. Dat betekent dat we een persoon zijn in de ogen van God, die zelf verantwoordelijk is voor zijn/haar daden en niet een speelbal is van de omstandigheden.
Als een kind opgroeit komt er een moment dat het zegt : “Zelluf doen”  Dat is wel eens lastig want dan krijg je geknoei met eten e.a. , maar je opvoeding moet zo zijn dat een kind steeds meer “zelluf” gaat doen.

Dat mensen schuldig gehouden kunnen worden. Dat God ons zondaars noemt, dat is een goed teken. God heeft ons zo hoog dat  Hij ons serieus neemt, als volwaardige personen met een vrije keus en verantwoordelijk voor ons (zondige) gedrag.
Dan kun je om vergeving vragen en opnieuw beginnen. Daarvoor heeft het kruis op Golgotha gestaan. Daar heeft Hij Zijn leven gegeven.

Een spuitje tegen de zonden? Nee, gelukkig bestaat dat niet; Het enige geneesmiddel tegen de zonden is Jezus Christus, de Gekruisigde! Daarom zingt de Kerk:
Halleluja, lof zij het Lam, die onze zonden op zich nam!  

W.E.W    

 
< Vorige   Volgende >