Logo PKN

Menu

Deelgenoten PDF   E-mail
Familie Kommers in Mexico.
De kerk waar wij regelmatig naar toe gaan wil een diaconaal project doen.

Er is hier genoeg nood. Er zijn veel migranten die op straat wonen en waarvan de kinderen nooit naar school gaan en die door kunstjes te doen bij de stoplichten proberen geld te verdienen.
Er is gedwongen prostitutie, er is armoede, er zijn veel verslaafden, er zijn alleenstaande moeders die geen vangnet hebben en echt alles alleen moeten doen, wat betekent dat kinderen hele dagen (en soms ook nachten) alleen thuis zijn omdat moeder werkt.
De meeste kerken zorgen goed voor de weduwen en wezen in hun eigen gemeente. Ze bieden vaak ook economische ondersteuning aan de gezinnen die niet rond kunnen komen. Dus er wordt al veel gedaan, alleen is de kerk nu op een punt gekomen dat ze ook verder kunnen kijken en Gods liefde op een praktische manier willen laten zien aan de mensen die rondom de kerk wonen. Onze rol is: Kerken uitleggen wat diaconaat is, ze  motiveren om diaconaal actief te zijn, en met de kerk mee te denken hoe ze dat kunnen uitvoeren.

.

Centro Sjalom:
Het dak zit erop! De drie gebouwen die gepland waren in de eerste fase zijn bijna af. Er zijn slaapzalen gebouwd, een keuken en eetzaal en een ruimte voor therapie. De officiële opening staat gepland voor 12 juli, en natuurlijk zijn jullie allemaal van harte welkom!
Naast de bouw gaat het werk gewoon door. Inmiddels hebben weer een aantal internos (verslaafden) hun proces van 6 maanden herstel afgerond en zij stromen dan door naar Casa B (Huis B), waar ze de tijd krijgen om een baan te zoeken en waar ze met wat meer afstand nog begeleiding krijgen bij het hervinden van hun plaats in de maatschappij.
Soms kun je je afvragen of die zorg voor verslaafden nou wel nodig is. Het afkicken is een moeilijk proces. Veel mannen vallen weer terug in hun verslaving. Waarom laten we ze maar niet gewoon?
Maar dan spreek je altijd weer mensen en weet je weer waarom het zo belangrijk is:
De schilder die ons huis impregneerde bijvoorbeeld: Tijdens het eten vertelde hij, dat hij twee broers heeft die verslaafd zijn. Eigenlijk had hij drie verslaafde broers, maar de oudste is overleden aan zijn verslaving. De twee broers die over zijn proberen elkaar van de verslaving af te helpen, maar tot nu toe werkt dat nog niet erg. Dan heeft de ene weer een periode dat hij niet drinkt, maar dan drinkt de ander en zo wisselt het elkaar af.
Alleen al om de gezinnen van deze mannen te helpen zou het zo goed zijn dat ze vrij komen van hun verslaving, dus ook daar doen we het voor!

.

Kommers @ home:
Het is winter in Tapachula en dat is te merken: De temperatuur is twee graden lager dan normaal en het is op een mierzerbuitje na al droog vanaf eind november. Ook op school doen die 2 graden iets met de kinderen, want ze zijn allemaal snotterig of allergisch voor het stof. Ook is de droge tijd de tijd om ’s middags activiteiten te ondernemen, us we stappen met kinderwagen en Olivia’s fiets in de taxi om naar de rivier te gaan en daar lekker te wandelen. Laurens is alweer vier maanden en het is erg gezellig met een baby'tje in huis. Hij is inmiddels ook Nederlander en zo is de rust ook weer teruggekeerd in huize Kommers nu de hele papierhandel rond is. Erika’s ouders zijn op bezoek geweest in januari en dat was erg gezellig.

.

Dankpunten en gebedspunten:
* De komende tijd zullen we wat meer werken voor CRISAC i.v.m. de nieuwbouw en alle veranderingen die daarbij komen kijken. We bidden dat de kerken het tempo van CRISAC kunnen bijbenen en betrokken willen zijn en blijven, want zonder de steun van de kerk hier kan CRISAC niet bestaan.
* Verschillende kerken willen graag diaconale projecten doen en hebben onze hulp gevraagd bij het uitdenken en uitvoeren van de plannen. We vragen Gods leiding over dit werk.
* We gaan binnenkort naar een toerustingsweekend voor predikanten en hopen goede relaties te mogen leggen met predikanten uit de andere regio’s waar we voor zullen gaan werken.
* We zijn als gezin erg aangewezen op de mensen hier. We zijn erg dankbaar dat we hier zoveel vrienden hebben gekregen, zowel binnen de kerk als ouders van Olivia’s school. We danken God dat hij daarin zo overvloedig heeft voorzien en dat we ons daardoor zo thuis voelen hier.
* We zijn ook erg dankbaar voor de alle steun die we uit Nederland krijgen. Het is goed om te weten dat mensen biddend achter ons werk staan!

.

Hartelijke groet van Machiel en Erika Kommers.

 
< Vorige   Volgende >