Logo PKN

Menu

Open Doors: vervolgd maar niet vergeten: Afrika PDF   E-mail
Afrika; Er zijn is de kern


In sommige landen werkt Open Doors al jaren, in andere landen moeten projecten van de grond af worden opgebouwd, omdat christenvervolging er eerder niet voorkwam maar nu wel. Veldwerker Mark vertelt:
In Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben we een plan gemaakt om voorgangers van kerken financieel te ondersteunen. Het geweld van de afgelopen tijd zorgde ervoor dat zij hun bron van inkomsten kwijt raakten. Om hun gezinnen te onderhouden is hulp nodig. Ook wordt geholpen met de opvang van vluchtelingen. Mensen zijn te bang om thuis te slapen en verblijven daarom op het terrein van de kerk.
De situatie in dit land is uiterst complex. Het ligt niet eenvoudig. Zelfverdediging ontaardde in tegenaanvallen, plunderingen en moord. Kerkleiders veroordelen dat geweld. Mensen met wie we werken zweren geweld ten volste af.
Het geweld is totaal onvoorspelbaar. Op de ene dag lijkt alles goed. De volgende dag is je echtgenoot vermoord. Op basis van geruchten gebeuren de vreselijkste dingen en vinden onschuldigen de dood. De wreedheid is er gruwelijk.

Wat wij nú kunnen betekenen?
Wij kunnen er zijn en naar hen luisteren. Dat is ook de kern van het werk van Open Doors; staan náást vervolgde christenen.
Ik ben niet de blanke westerling die daar rondrijdt en projecten opzet. Ik kom voor de mensen en bouw een relatie met hen op. Zo proberen we de kerk op lange termijn te versterken. Ook ondersteunen we weduwen om in hun levensonderhoud te voorzien, bieden traumazorg aan en ondersteunen bij verzoening tussen de bevolkingsgroepen.

.

Het is niet ondenkbaar dat dit scenario zich ook gaat uitbreiden naar andere landen. Bijvoorbeeld in Guinee en Kameroen. In de Centraal Afrikaanse Republiek zagen we het niet aankomen. Maar nu leeft het besef sterker dat we de situatie in Afrika meer nauwlettend in de gaten moeten houden. Daarom proberen we netwerken op te bouwen en christenen voor te bereiden op het feit dat er vervolging kan komen.

.

Open Doors kan enkel helpen met steun van mensen die met haar willen meedoen.

.

De uitgangscollecte op 18 mei staat in het teken daarvan.
Ondersteunend gebed is een belangrijke factor in het geheel van aangeboden hulp. Laten we dit continent met haar onderscheiden problematiek niet vergeten in onze gebeden. Vanuit verbondenheid met dat deel van Christus’ Kerk.

 
< Vorige   Volgende >