Logo PKN

Menu

Een "vreemde" zaak PDF   E-mail
Als een leraar op school ten onrechte straf uitdeelt, dan ben je als leerling verontwaardigd. Dan zeg je : “Da’s niet rechtvaardig”


Je wilt niet onrechtvaardig behandeld worden. Dat wil geen mens. Omgekeerd : als je straf krijgt die je verdiend hebt, dan is dat natuurlijk niet leuk, maar je zult moeten erkennen dat het wel rechtvaardig is.

Zou God ons onrechtvaardig behandelen als Hij ons zou straffen ? Nee, want we zouden moeten erkennen : dat heb ik verdiend.
Hij heeft immers recht op jouw en mijn leven. Wij hebben daar echter geen rekening mee gehouden en zijn onze eigen weg gegaan ……….om  volgens ons eigen recht te leven.
Dat kan nooit “recht”zijn. Vandaar dat in de bijbel zonde ook wel “ongerechtigheid”wordt genoemd.
Maar de Here God komt voor Zijn recht op. Hij wil het herstellen. En wat doet Hij ? Ons voorgoed veroordelen ? Ons straffen ?
Dan zou Zijn recht hersteld zijn. En wij zouden nooit kunnen zeggen : “Da’s niet rechtvaardig”  Kan Hij geen oogje dicht doen of kan Hij er Zich niet overheen zetten, want Hij is toch liefde.
Maar dat zou niet rechtvaardig zijn. Is een leraar rechtvaardig als hij niet straft als het nodig is………die  alles over zijn kant laat gaan ?Ik weet zeker dat iedereen zo’n leraar een slappe vent zou vinden.
God kiest er niet voor om ons voorgoed te veroordelen. En Hij laat onze zonden ook niet over Zijn kant gaan.
Wat doet Hij dan ? Hij gaat een weg waardoor Zijn recht hersteld wordt en waardoor Hij tegelijkertijd redding biedt aan ons : Hij zendt Zijn Zoon om onze plaats in te nemen. Zo is de Here  Jezus gekomen om de straf te dragen die wij verdienen.

De Here Jezus is onze Advocaat en pleit ons vrij. En wat doet de Here God ?  Hij spreekt ons vrij. Hij schenkt ons gratie, om Christus’wil.
We kunnen alleen maar onze schuld belijden en gelovig op Christus zien. Door het geloof ontvangen wij deze “vreemde”vrijspraak.
De Vader in de hemel wil ons aanzien in Zijn Zoon, die onze plaats heeft ingenomen.
Dit is wat  “rechtvaardiging”betekent en wat de “vergeving der zonden” inhoudt
Door het geloof alleen !

 

 
< Vorige   Volgende >