Logo PKN

Menu

Zalig PDF   E-mail
Veel mensen houden van een goed gedicht of van een mooi lied.

.

Lezen: Psalm 1
‘Welzalig de man die niet wandelt in de raad van de goddelozen…’

.

Veel mensen houden van een goed gedicht of van een mooi lied. Een gedicht of lied kan bepaalde gevoelens of een situatie van het leven soms zo goed verwoorden. Zó dat je na het lezen met een stille zucht zegt: ‘Ja, zo is het precies.’
Het bijbelboek Psalmen staat vol met gedichten of liederen van allerlei soort. Heel persoonlijke, met een lach of een traan, waarbij je mensen recht in het hart kijkt. Tempelliederen over het huis van God, offers en zegeningen. Maatschappelijke of politieke liederen over de koning, over rechtspraak en over God als Heer van alle volken.
We zingen de Psalmen nog steeds. In elk geval in de kerk. Samen met Israël. Samen met de Heer Jezus. Soms ervaren we ze als vreemde liederen van lang geleden. Logisch, sommige zijn misschien wel 3000 jaar oud en allen in elk geval meer dan 2000 jaar. En toch: we geloven dat Gods Geest en Gods Woorden in die liederen zijn. Dat veroudert nooit, maar is elke dag nieuw. Dat merk je soms bij het zingen, als je hart erin meegenomen wordt. Daarom hebben veel mensen ook een lievelingspsalm.
Soms zijn mensen allergisch geworden voor de Psalmen. Vaak heeft dat met vroeger te maken. Toen moest men ze persé uit het hoofd leren terwijl men als kind weinig van de inhoud begreep. Eigenlijk heeft die allergie dan meer met de sfeer van vroeger te maken dan met de Psalmen zelf. Mooi als later de inhoud voor iemand is opengegaan. Velen zijn dankbaar voor de schat aan Psalmen die ze zo in hun hart meedragen.
Terecht! Hoor maar op welke toon het Psalmboek inzet. Het allereerste woord van de allereerste Psalm is ‘zalig’. Of eigenlijk ‘welzalig’ – nóg sterker uitgedrukt. Gelukkig! Volmaakt gelukkig! Het wordt mij als lezer of zanger toegeroepen in dit lied. Het wordt me gegund. De weg daarnaartoe wordt me gewezen. De Heer Jezus zal eeuwen later op de berg Zijn onderwijs op precies dezelfde manier beginnen: ‘Zalig!’ (Matt. 5: 3). Dezelfde gunning, dezelfde richting. Toevallig? Natuurlijk niet. Gods Woord is één. En relevant! Welk mens is er nu niet op zoek naar geluk? Geluk is hét levensthema van de mens. Daar is in twee- of drieduizend jaar niet veel in veranderd. En dat weet onze Schepper. Uiteraard.
Alleen: welk geluk kan de naam van geluk echt dragen? Dat is ook een diepe om eens bij stil te staan. Ik bedoel: Jezus spreekt juist mensen zalig die puur met aardse ogen bezien ongelukkig genoemd zouden worden. Mensen die treuren, die vervolgd worden, die onrecht lijden omwille van Hem. De opgejaagde of gevangen christenen in Irak, bijvoorbeeld. God zal hun lot eeuwig omdraaien! Gods ontferming geeft eeuwig geluk, waarvan je in de vorm van geloof en hoop soms ook nu al blij kunt worden. Diepe troost voor mensen bij wie alles in het leven tegenzit! Heel anders dus dan het hebben van een mooi huis, een goed inkomen en gezondheid. Dat is natuurlijk ook heel mooi, maar Jezus prijst er niemand zalig om. Dat zegt namelijk nog niets over wat Hij echt geluk vindt.
Psalm één zet aan het denken over mijn doen en laten. Dat is ook belangrijk. Echt gelukkig is iemand die geworteld is in Gods Woord en daaruit leeft. En dat vraagt keuzes in het dagelijks leven. Gelukkig is wie niet meegaat in levenspatronen van mensen die niet met God rekenen. Of zelfs openlijk met Hem en Zijn normen spotten.
Daar afstand van houden is trouwens nog niet zo makkelijk als je in een omgeving woont of werkt, waarin dat juist wel gebeurt. Wie de enige in een bedrijf is die eerlijk wil zijn naar een klant of de enige in een klas die voor zijn brood bidt, weet daarvan. Wat kunnen anderen zo’n mens een zeurpiet vinden. Wat kan zo’n iemand zichzelf soms ongelukkig vóelen. Goed dan om te weten dat Gód er anders tegenaan kijkt. Hij prijst en maakt volmaakt gelukkig wie met Hem leeft. Daar doe je het voor!              Ds. Theunisse

 
< Vorige   Volgende >