Logo PKN

Menu

Goedemorgen PDF   E-mail
Bij Psalm 3: ‘Ik legde mij neer en sliep; ik ontwaakte, want de HERE ondersteunt mij.’

Heerlijk, om ’s ochtends fris je bed uit te komen. De vreugde van de nieuwe dag straalt je al tegemoet. Je opgewekte ‘goedemorgen’ geeft iets van je goede humeur door aan huisgenoten, collega’s of bekenden op de soos.
Toch is het ook weleens anders. Van die dagen waar je tegenop ziet. Soms als een berg! Hoe kom ik erdoor? De verleiding kan er zijn om te proberen de dag voor je uit te schuiven. Ik blijf nog een uurtje liggen. En daarna nóg één…
David heeft ook reden genoeg om tegen de nieuwe dag op te zien. Nota bene zijn eigen zoon, Absalom, heeft hem van de troon gestoten (zie 2 Samuël 15)! En het volk heeft duidelijk partij voor Absalom gekozen. Er zit voor David niets anders op dan vluchten. En snel ook! Geen tijd voor treuren. Overal loert gevaar en achtervolging. En omdat de coup geslaagd is, concludeert de omgeving dat God blijkbaar ook klaar is met David.
En toch klinkt er zo’n fris ‘goedemorgen!’ in dit lied van David! Vaak wordt de kracht van het geloof juist zichtbaar in moeilijke omstandigheden. Als ander houvast wegvalt, ga je je vanzelf meer aan de Here vasthouden. David zegt met kinderlijke eenvoud: ‘Ik ging liggen en viel in slaap. Ik werd wakker en stond op, want de HERE ondersteunt mij.’ Zo eenvoudig en puur kan geloven zijn! Heerlijk.
Struisvogelpolitiek? Absoluut niet. David steekt zijn kop niet in het zand. Dan had Absalom hem snel te pakken. Reken erop dat hij de gevaren ziet en de tegenstanders onderkent. Niet voor niets was hij één van de meest succesvolle generaals geweest. Geen struisvogelpolitiek, maar politiek van arenden: vleugels uitslaan en in het gebed ‘opstijgen’ naar God toe. David brengt het bij God. Alles. Dáár doorleeft hij zijn angsten en geraaktheid. Dáár klaagt hij over wat de mensen van hem zeggen.
Je hebt er niets aan om altijd maar ‘mooi weer’ te spelen naar jezelf en anderen, omdat je in het geloof nou eenmaal blij en dankbaar zou moeten zijn. ‘Niet klagen maar dragen.’ Ja, ja, maar intussen huilt het hart. Zie dan je moeiten en zorgen maar liever eerlijk onder ogen. Leg je pijn en verdriet bij de HERE neer. Steeds opnieuw: elke avond, elke morgen. Zorg dat Hij jouw zaak niet kan ‘vergeten’!
Maar tegelijk: Ga ook in het gebed in Zijn kracht staan. Dat doet David ook! In gebed met God zingt hij: ‘Maar U, HERE, bent een schild dat mij beschermt! U houdt mij staande!’ Zorg dat je die kracht van God uit de Bijbel kent en ga daar ín staan. U zult in Uw Zoon Jezus Christus mij nooit alleen laten! U zult met Uw Geest en genade bij mij zijn, ook bij het ouder worden! U bent erbij in het ziekenhuis! In de spanningen op mijn werk! U zult als jongere mijn hangende hoofd ondersteunen! Ga ín die kracht van God staan. Je komt toch niet voor niets in Gods nabijheid in het gebed?! Open dan ook je hart voor het geloof in Zijn ondersteunende aanwezigheid. En laat dat binnenkomen. Drink dat in! Want in Hém is kracht, moed en hoop voorhanden. Voor vandaag en voor morgen.
Kijk, dan stap je fris de nieuwe dag in. Hoe onfris de omstandigheden op die dag misschien ook kunnen zijn of worden. ‘De verlossing is van de HERE,’ besluit David zijn lied. ‘Uw zegen over Uw volk!’ Goedemorgen!

 
< Vorige   Volgende >