Logo PKN

Menu

Een reis door Ghana PDF   E-mail
Op 7 januari vertrokken met twee koffers vol met spullen voor de kinderen, samen met mijn vriendin en haar man.
Het was geweldig om de kinderen weer te zien, ze waren wel groot geworden en ook waren er nieuwe kinderen bij gekomen. Weer op mijn oude vertrouwde kamer en voelde me dan ook weer helemaal thuis.
Met Mary weer bijgepraat over het wel en wee van het weeshuis en besproken wat ik voor haar kon doen.
Het eerste wat zij mij vertelde was dat ze afgelopen kerst geen nieuwe kleren en schoenen had kunnen kopen voor de kinderen om dat er geen geld voor was. We hebben een lijst gemaakt van alle kinderen met hun leeftijd en vervolgens zijn we naar Kumasi gweest om stof te kopen voor broeken en rokken die in Offinso werden gemaakt, ook hebben alle kinderen nieuwe schoenen gekregen. Omdat er nog een gift was binnen gekomen, zijn er ook nog tafels en stoelen gemaakt zodat de kinderen binnen aan tafel kunnen eten en er zijn twee klimrekken gemaakt. Door twee andere vrijwilligers een wipwap, glijbaan en draaimolen gekocht de kinderen vinden het geweldig want er was helemaal geen speeltoestel op het terrein. Mary wilde de speelplaats afschermen met een muur om zo overzicht te houden dat is nu ook gerealiseerd.
 
Het was natuurlijk niet allen maar dingen regelen maar ook de handen uit de mouwen steken, samen met een andere vrijwilliger uit Nederland op de school gewerkt bij de jongste kinderen van 3 en 4 jaar we hadden spelmateriaal, kleurplaten en potloden mee genomen ze hebben daar weinig of geen les materiaal, de kinderen hadden er veel plezier in en leren snel. De kinderen spreken nog geen Engels maar toch hebben we ze Engelse liedjes aangeleerd met bewegingen er bij, met wat improvisatie kom je een heel eind. En natuurlijk ook met de kinderen van het weeshuis geknutseld en spelletjes gedaan. Ook hebben we nog een van de huizen aan de buiten kant geschilderd ziet er weer keurig uit.
Voor ons vertrek hebben we samen met de kokkin een heerlijke maaltijd gemaakt van spaghetti met saus een flesje limonade en een fruitsalade als toetje heerlijk vonden ze het we hebben meteen de nieuwe tafels en stoelen in gebruik genomen en met een echt bord en vork was het een echte eetzaal geworden.
 
Tussen door nog een korte reis gemaakt door het volta gebied met meren watervallen en een prachtige natuur, ook nog projecten voor gehandicapten bezocht en de laatste week aan de kust nog even genieten van de zee en een boek lezen en nog wat na praten over de afgelopen zes weken, het was fijn om weer in het weeshuis te zijn en zoveel te kunnen doen, ik heb ook niet echt afscheid genomen want ik zal zeker nog een keer terug gaan.
Martha Florijn
 
< Vorige   Volgende >