Logo PKN

Menu

Uit de rondzendbrief van fam. Kommers uit Mexico PDF   E-mail
In augustus waren we in Nederland voor ons verlof en nu zijn we alweer een maand in Mexico.

Bijzonder dat we Laurens mochten laten dopen, bijzonder om samen met vrienden aan het doopvont te staan. We hebben genoten van de logeerpartijen bij ouders en van het heerlijke vakantiehuisje in Putten. Het was echt fijn om in Nederland te zijn! Maar nu zijn we weer thuis in Mexico, dit is onze plaats, hier is nu ons werk.

.
Diaconale conferentie
De conferentie Diaconía y Misericordia was een geslaagde bijeenkomst. Het was de eerste conferentie die we hebben georganiseerd rondom het thema diaconaat. We hebben nog niet eerder meegemaakt dat deelnemers zo duidelijk hun mening gaven en met ons meedachten.
We bespraken bijvoorbeeld hoe de kerk mensen met schulden zou kunnen helpen, bijvoorbeeld door deze mensen te helpen hun financiële situatie op orde te brengen. Wij noemden daarbij het voorbeeld van het project schuldhulpmaatje in Nederland.

Een andere uitdaging voor de kerk is wat ze zouden kunnen doen om alleenstaande moeders te helpen. Veel vrouwen moeten alleen de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van de kinderen dragen, doordat echtgenoten weggelopen zijn, verslaafd zijn, of omdat er gewoon geen echtgenoot is. Veel van deze vrouwen werken alle 7 dagen van de week om het hoofd boven water te houden en zijn dus niet thuis om kinderen op te vangen die uit school komen. Stel je voor dat er dan in de kerk een plek zou zijn waar deze kinderen na schooltijd veilig hun huiswerk kunnen maken en waar misschien zelfs een gemeentelid aanwezig is om een praatje te maken en wat te helpen met moeilijke opgaven.

Net zoals in Nederland merken de kerken hier dat het moeilijk is om de jongeren goed bij de kerk te betrekken. Daarom is er nu een commissie ingesteld die gaat kijken hoe het hele zondagschool onderwijs beter aan kan sluiten bij onder andere jongeren.

Laurens en Olivia zijn weer helemaal thuis in Tapachula:
Olivia verwacht dat het in Nederland elke dag sneeuwt, of in elk geval zo tegen de avond als het koud wordt, dus ook in augustus
Olivia: “De Nederlandse dominee heeft een jurk aan, dat is toch gek?”
Laurens zegt nog niet zoveel, maar hij groeit als kool, hij is alweer bijna een jaar en begint te lopen. Hij is erg vlug en zijn favoriete spelletje is Olivia’s bril afpakken…
Laurens vind het geweldig om met de auto te rijden, hij leest zelfs al boeken over auto’s, als je vraagt of hij meegaat met de auto begint hij te brommen

De internos (verslaafden) hebben hun intrek in het nieuwe Centro Shalom genomen. Na de opening zijn ze verhuisd en het is prettig dat ze nu een stuk dichter bij Tapachula wonen. Het zorgt voor een heel aantal positieve veranderingen. Voor veel kerken is het nu makkelijker om eventjes op bezoek te gaan.
Een voorbeeld van een leuk nieuw initiatief op het centrum zijn de kookcursussen voor internos. Af en toe komen dames uit de kerk de mannen helpen door ze 1 gerecht te leren koken. Zo leren ze elke twee weken een nieuw gerecht koken en aan het eind van het half jaar kun je dan best een heel aantal lekkere maaltijden maken.
Het nieuwe centrum staat op een groot terrein en nu is er ruimte om zelf groente te kweken, fruitbomen te planten en onder andere kippen te houden.

.

Gebedspunten
****   We zijn erg dankbaar voor de fijne verlof periode, we hebben genoten van Nederland, maar nog meer van het weerzien met vrienden, familie en kerkleden.
We zijn heel dankbaar dat we Laurens mochten laten dopen. We bidden dat hij mag opgroeien tot eer van God

****   Het was hartverwarmend om te merken dat we echt gemist werden door onze Mexicaanse collega’s en vrienden. We hopen dat we de komende tijden weer goed samen kunnen werken en dat de band versterkt mag worden.

****   We willen graag bidden voor het werk van Crisac/Centro Shalom. Het is geweldig om te zien dat het nieuwe centrum zoveel positieve initiatieven aanwakkert en we hopen echt dat dit centrum een nieuwe start mag zijn voor veel verslaafden, dat het levens mag veranderen, dat het zoals ze het noemen daadwerkelijk een plek van hoop mag zijn.

****   We zijn dankbaar dat de eerste diaconale conferentie zo goed verliep en we hopen dat het niet blijft bij een conferentie, maar dat we daadwerkelijk meer en meer mogen gaan omzien naar de naaste in nood.

****   De vorige brief nog een gebedspunt, maar we zijn erg blij met de permanente verblijfsvergunning. Dit betekent dat we niet meer ons visum hoeven te verlengen en gewoon in Mexico kunnen wonen.

 
< Vorige   Volgende >