Logo PKN

Menu

Welterusten PDF   E-mail
Heerlijk om eens goed te slapen!

.

Bij Psalm 4
In vrede kan ik mij te ruste begeven en meteen inslapen,
want U alleen, o HERE, doet mij veilig wonen..

.

Heerlijk om eens goed te slapen! Voor sommigen misschien vanzelfsprekend, voor anderen helaas niet. Wat kun je liggen woelen, draaien en piekeren voordat de slaap komt. En daarna gaat het in je dromen soms net zo hard verder…
Bij David niet. Hij gaat lekker slapen, zingt hij in Psalm 4. Geen minuut ligt hij wakker.
Bijzonder. Heeft hij dan geen zorgen aan zijn hoofd? Hij draagt als koning toch verantwoordelijkheid voor een heel land!? Welke pillen gebruikt hij?
Davids slaappil is het gebed. Want uit het begin van de psalm blijkt dat hij het juist moeilijk heeft. Mensen proberen hem in het geniep zwart te maken. Geroddel achter je rug. Je kent het wel. Van die onderhuidse tegenwerking, waar je zo moeilijk iets tegen kan doen. En als je ze overdag tegenkomt spelen ze mooi weer. Echt van die dingen om ’s nachts over te gaan malen.
Maar dat doet David niet. Hij gaat bidden. Door het gebed stelt hij zich met God in verbinding. En dat geeft meteen een stuk rust.
David roept de Here aan als de God ‘die voor mij ruimte maakt in benauwdheid’. Dat is een diepe om eens tot je door te laten dringen. God neemt meestal niet alle moeiten in één keer weg. Soms blijven bepaalde zorgen of worden ze zelfs groter. Toch is God bij ieder die Hem aanroept. Hij komt met Zijn genade en bescherming tussen de benauwdheid en jou instaan. Zo komt er ruimte. Hij maakt ruimte in benauwdheid, waarin je kunt opademen.
Nog diepere glans krijgen deze woorden in het licht van de vervulling in Jezus Christus. God heeft inderdaad ruimte gemaakt in al onze benauwdheid door in Zijn Zoon naast ons te komen staan. De ruimte en de vrede van Gods vriendelijke goedheid brengt Hij in de donkere wereldnacht. Dan kun je inderdaad lekker gaan slapen. Hij houdt ook deze nacht / over ons getrouw de wacht.
Welterusten.

 
< Vorige   Volgende >