Logo PKN

Menu

Avondmaalcollecte: noodhulp Syrische vluchtelingen (1 febrari) PDF   E-mail
De storm ‘Zina’ raast op 13 januari met kou, wind, zware regens en sneeuw over de Bekavallei in Libanon waar honderdduizenden ontheemde Syriërs in tenten wonen.

De scholen en wegen zijn gesloten en zelfs het vliegveld was tijdelijk dicht toen de wind snelheden van meer dan 90 kilometer per uur bereikte.

Kachels en brandstof
‘Dorcas is nu een paar weken bezig met de winterhulpactiviteiten’, vertelt Joop Teeuwen van Dorcas. ‘Naast kachels distribueren we ook vouchers voor brandstof. Deze vouchers kunnen de Syrische vluchtelingen bij pompstations inwisselen voor brandstof, die ze ontvangen in de jerrycans die we hun geven. Daarnaast distribueren we warme jassen en dekens. Die hulp is echt nodig, want het is behoorlijk koud, zeker in de gebieden waar Dorcas die hulp geeft. Wij distribueren onder vluchtelingen die boven 900 meter wonen (en die onder de door de VN gestelde armoedegrens vallen). Op die hoogte ligt sneeuw en vriest het ’s nachts behoorlijk. De storm bracht de vluchtelingen veel ontberingen en ook hulpverlenings-organisaties ondervonden problemen, zoals spekgladde en door de sneeuw geblokkeerde wegen.’

.

Hartverwarmend
Om overlap te voorkomen coördineert Dorcas haar activiteiten met de VN. Zij hebben lijsten met mensen die hulp het hardst nodig hebben. Een enkele keer staat er een naam op een lijst van een gezin dat geen hulp nodig heeft. Joop: ‘Het is hartverwarmend om dan van die mensen te horen, dat ze geen hulp nodig hebben en dat we de kachels en dekens beter aan arme mensen kunnen geven.

.

Over Dorcas
Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Geïnspireerd door Mattheüs 25:31-46 om te zorgen voor armen en verdrukten, werkt Dorcas al dertig jaar aan hulp- en ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa en Afrika

 
< Vorige   Volgende >