Logo PKN

Menu

Deelgenoten PDF   E-mail
Wij zijn Machiel en Erika Kommers en werken als diaconaal toerusters voor de presbyteriaanse kerk in Chiapas in Mexico:

verbetering van het diaconale programma van de plaatselijke kerk en de advisering van centrum ‘Shalom’, voor drugs- en alcoholverslaafden.

.

Conferentie natuur en milieu.
In januari hielden we op verzoek van de gemeente in de kustplaats Pijijiapan  een conferentie over natuur en milieu. Daar kwamen best schokkende dingen uit naar voren. Ook al is het gebied ongelofelijk groen, het grootste probleem is toch ontbossing. Doordat er nu significant minder bos is dan 20 jaar geleden is de luchtvochtigheid gedaald en regent het minder, het is altijd snikheet in Pijijiapan, terwijl dat vroeger niet zo was.
We moeten minder afval maken, afval recyclen, vaker een composthoop maken, meer  bomen planten en proberen anderen te motiveren om beter te zorgen voor de natuur. Hier, en misschien in Nederland ook wel, zijn christenen vaak als eerste gericht op persoonlijk geloof, gemeente vorming, evangelisatie en zending. Maar in de bijbel hebben wij ook de opdracht gekregen om de aarde te bewerken  en goed zorg te dragen voor de schepping.

.
Centro Shalom.
Bij Centro Shalom zitten ze nooit stil, daar komen we echt altijd tijd tekort. Er zijn altijd ideeën om het werk te verbeteren en om betere zorg te bieden aan de internos. Machiel is momenteel bijvoorbeeld druk bezig om van het stuk land wat er bij het nieuwe centrum hoort een soort boerderij te maken. Er is van alles geplant en gezaaid zoals:  mais, bonen, tomaten, komkommers en rode pepers. Maar er zijn ook kippenhokken gebouwd en bassins gemaakt om vissen in te kweken. Daarmee hoopt men in de toekomst de kosten van de  maaltijden te kunnen verlagen en er misschien zelfs wat van te kunnen verkopen.
Verder is er  een project waarbij  de dames uit de kerk de mannen leren koken. En een project  waarbij we ouders en hun kinderen van 15 jaar en ouder  uitnodigen om op Centro Shalom een gesprek aan te gaan over verslaving. De meeste jongeren hier raken verslaafd door een instabiele thuissituatie. Daarom willen wij graag met ouders en hun kinderen in gesprek. Voor hier is dit een revolutionair idee, en we hopen dan ook dat er veel deelnemers zullen zijn voor deze dag.

.
Op de vuilnisbelt.
In december heeft het ministerio de Misericordia (centrale diaconie) een bezoek gebracht aan de gezinnen die wonen op de vuilnisbelt. Deze mensen zoeken in het vuilnis naar bruikbaar afval wat verkocht kan worden, zoals plastic, karton, blik, metaal enz. Het doel van het bezoek was de mensen een hart onder de riem te steken en ze een voedselpakket te geven. Met het ministerio de misericordia hebben we verschillende plannen gemaakt om deze gezinnen te blijven bezoeken.
.

Kerkenwerk.
In januari hebben we in de halfjaarlijkse presbiterio vergadering verslag uitgebracht over wat we de afgelopen tijd gedaan hebben en wat we van plan zijn te gaan doen.
Het is fijn om te merken dat ons werk meer gaat leven in de kerk. Dat er kerken zijn die zelf vragen of we willen komen om een bepaald thema te behandelen. Toch is, ondanks het werk wat er al jaren wordt gedaan -ook door de mensen die voor ons hier werkten- het diaconale bewustzijn soms nog ver te zoeken. Laatst schrokken we bijvoorbeeld behoorlijk,  dat een kerk het geld wat bestemd was voor de diaconie, gebruikt had om een verbouwing te bekostigen.

.
Kommers@home.
Sinds augustus had Olivia geen vrij meer gehad van school en voor een meisje
van 4 is dat best lang. De eerste dagen van de kerstvakantie was ze dan ook helemaal in haar nopjes en besloot ze haar pyjama nooit meer uit te doen, want ‘ik hoef toch niet naar school’. We zijn nog een weekje op vakantie geweest na de kerst en we hebben genoten van de stad Oaxaca, waar Olivia opnieuw met volle teugen genoot van de relatieve kou: Overdag rond de 30° en ‘s nachts rond de 10°. Ze heeft haar handschoenen aangedaan en niet meer uitgedaan. Laurens vind het allemaal nog wel best. Met zijn 1 jaar is hij vooral geïnteresseerd in alle dieren en die vind je op de meeste plaatsen wel.

Erika heeft dit jaar meegedaan met een kerstkoor, dat was een hele ervaring. Vanaf september werd er wekelijks geoefend en er werd besloten dat zij de solo maar moest zingen. In de week voor en na kerst hebben we verschillende uitvoeringen in kerken gehad. De laatste uitvoering was in een dorpje  halverwege de vulkaan, waar de jongeren actieve bergbeklimmers zijn. Een van deze jongens is geboren zonder benen. Tijdens die wandeltochten dragen ze hem mee op hun rug, omdat hij erbij hoort en niet thuis mag blijven zitten. Daar heb ik nou diepe bewondering voor.

Af en toe gaan we op ziekenbezoek bij een bestuurslid van Centro Shalom, die boer is en een koffieplantage heeft. Olivia is altijd in haar nopjes als we weer naar Oom Pancho gaan, want er is natuurlijk niets leuker dan de kippen voeren met oude tortillas en helpen met de koffieoogst. Laurens denkt er ook al niet anders over.

.

GEBEDSPUNTEN:
● We zijn dankbaar voor de goede conferentie over natuur en milieu en we hopen dat we er een vervolg aan kunnen geven, mogelijk ook in andere plaatsen. En dat kerken zich ook bewust zullen worden van deze diaconale roeping.

● Met CRISAC zijn we begonnen  contact te leggen met de overheid om zo fondsen te werven. Dit is een lang traject waarbij je bijvoorbeeld ineens wordt opgeroepen om de volgende dag een vergadering bij te wonen in de hoofdstad van de staat. Dit betekent een lange reis en alle plannen snel omgooien. Maar we zijn dankbaar dat we nu een ingang gevonden hebben en we bidden dat de overheid het belang van het werk van CRISAC/Centro Shalom zal inzien. .

● We vragen gebed voor de vele mensen die getroffen zijn door de chicongunya mug. Deze mug verspreidt een virus waar mensen heel veel pijn van krijgen en erg ziek worden. We hopen dat de mug op een effectieve manier bestreden kan worden.

● We vragen gebed voor de overheid van dit land. Er is veel drugs-gerelateerd geweld. In september  verdwenen 43 studenten, die waarschijnlijk zijn omgebracht door een drugskartel dat banden had met de lokale politie die deze studenten gearresteerd had. De overheid is vaak corrupt en betrokken bij de drugshandel. Wilt u meebidden voor een eerlijke overheid? .

● Voor ons gezin. We zijn dankbaar dat we hier mogen wonen en werken, we genieten van dit land en de mensen, maar natuurlijk missen we onze familie en vrienden. Vooral Olivia is erg bezig met Nederland, ze wil heel graag bij opa en oma op bezoek. Willen jullie bidden dat ze zich kan richten op het leven hier.

.

Hartelijk dank voor uw meeleven en gebed!
Machiel en Erika Kommers.

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
www.facebook.com/kommersinmexico
Skype: m.kommers Tapachula

 
< Vorige   Volgende >