Logo PKN

Menu

Boom gekapt PDF   E-mail
En als een boom valt, zuidwaarts of noordwaarts, ter plaatse waar de boom valt, daar blijft hij liggen. (Prediker 11: 3b)

‘Wat een licht!’ zeggen sommige mensen tegen me. ‘Wat een leegte!’ zeggen anderen. Het is allebei waar, nu de 150-jaar oude kastanjeboom voor de pastorie gekapt is. ‘Het dorpszicht is veranderd’ zegt een derde. En ook dat klopt, helaas.
De boom was onherstelbaar ziek in een gevaarlijk stadium. Wie omhoog keek, zag dat een deel zelfs niet meer in blad kwam. De expert van de gemeente zei: ‘Kappen voor er ongelukken gebeuren’. Je moet er niet aan denken dat zo’n dood stuk tak afbreekt en een voorbijganger op de stoep treft. Of een spelend kind…
Zeer vakkundig is de boom stukje voor stukje gekapt. Een spectaculair, maar verdrietig gezicht. Herfst is wat, maar dit… Er is geen hoop meer van een nieuw voorjaar. Tenminste niet voor deze boom.
Het doet me denken aan bovenstaande Bijbeltekst uit Prediker: waar de boom valt, blijft hij liggen. Hoewel de kastanje niet letterlijk is omgevallen en zelfs al helemaal is opgeruimd, wordt in de Bijbeltekst wel hetzelfde onomkeerbare karakter onderstreept.
Boeiend hoe deze tekst wordt uitgelegd. Sommigen hebben in het vallen van de boom een beeld gezien van het sterven van een mens. Dat is net zo onomkeerbaar. Je leeft maar eens op deze aarde en kunt maar één keer het goede doen. Als je het nú niet doet, dan nooit.
Ook heb ik wel eens een uitleg gehoord, waarbij de richting van de val in de uitleg werd betrokken. De Heer Jezus roept alle mensen op met Hem te leven, nu en tot in eeuwigheid. En Hij waarschuwt dat een leven zonder Hem ook eeuwig zonder Hem zal zijn. De uitleg is dan: de boom valt óf naar het koude noorden, buiten de warmte van Gods genade in Jezus Christus. En dat voor eeuwig. Om van te huiveren… Of hij valt naar het warme zuiden. Wat een genade als je door het geloof de Heer Jezus hebt leren kennen en je eeuwig mag delen in de vreugde van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Nu kunnen we ons nog tot Hem bekeren! Dan niet meer.
Dit zijn goede lessen om ter harte te nemen. Maar naar mijn inzicht passen ze eigenlijk beter bij andere Schriftgedeelten. In Prediker 11 lijkt de vallende boom eerder een beeld van onberekenbare dingen die gebeuren. Zeker als je het in verband met de omliggende verzen leest. De regen wordt bijvoorbeeld ook genoemd. Een boer probeert erop te letten. Wanneer ga ik maaien? Wanneer inkuilen? Maar de beste boer rekent wel eens mis. En daar plenst een regenbui over het gemaaide gras. Of, inderdaad, een vallende boom in je leven. Wie zal hem tegenhouden? Daar kun je nooit tegenop. Een slecht jaar, een ongemak in je leven, uitgeloot voor studie, ontslag, noem maar op. Je kunt je niet overal tegen indekken. De boom valt en daar blijft hij liggen. En je hebt er voortaan mee te rekenen, of je het nu leuk vindt of niet.
Heeft God daarmee te maken? Dat kan dan een diepe vraag voor je zijn. Prediker zegt: Vast en zeker, maar we kunnen dat niet zomaar doorgronden. Daarom zegt Prediker ook: Laat je door zo’n vallende boom niet uit het veld slaan. Zaai je zaad in de morgen en trek je hand ’s avonds niet terug. Ook al kunnen er onverwachte dingen gebeuren, soms moeilijke, teleurstellende dingen, God kan ook nog op andere manieren zegen geven. Daarom: Houdt moed en hou vol! Je weet niet van tevoren op welke manier God je weer een nieuw ‘voorjaar’ zal geven. In elk geval geeft Hij zijn belofte dat een leven met Hem vrucht zal dragen, nu en tot in eeuwigheid!.                                        

AT

 
< Vorige   Volgende >