Logo PKN

Menu

Deelgenoten PDF   E-mail
Wij zijn Machiel en Erika Kommers en helpen in de Presbyteriaanse kerk van Mexico met uitbreiding van het diaconale werk en advisering van het centrum voor drugs- en alcohol-verslaafden, ‘Centro Shalom’.

.

Uit de schulden
Hoe kom je uit de schulden? Dat is zo makkelijk nog niet, helemaal niet als het heel gewoon is om alles op afbetaling te kopen. Daarom hebben we in overleg met het kerkbestuur een conferentie georganiseerd over omgaan met geld.
In de conferentie kijken we samen met de mensen hoe je beter met je geld om kunt gaan en wat valkuilen zijn. Het is een hele praktische cursus waarbij mensen ook echt meerekenen met hun eigen inkomsten en uitgaven en dat is best confronterend.

.

Coordinator pastoraat.
Afkicken is geen gemakkelijk proces en daarom zijn we bij Centro Shalom heel erg blij met de 4 predikanten die ons helpen met de pastorale gesprekken met de verslaafden. Zij hebben een cursus gedaan om deze gesprekken goed te kunnen uitvoeren. Deze predikanten zijn zeer gemotiveerd en enthousiast over het werk wat ze doen, maar het kost moeite om de kerkenraden te bewegen om hun dominee hiervoor voldoende tijd te geven.

Het is moeilijk om met de kerk echt te praten over diaconaat. Centro Shalom heeft daar veel last van. Er zijn verschillende kerken en predikanten die ons werk ondersteunen, maar er zijn ook veel kerken, kerkenraden en predikanten die vinden dat niet-christenen maar gewoon buiten de kerk moeten blijven. Zo hoorden we onlangs nog een voorganger zeggen, dat in zijn huis ongelovigen niet welkom waren. Hoe kan het, dat men hier zo denkt in de kerk! Jezus kwam zelf toch juist bij zondaars en ongelovigen thuis, hij wilde met ze eten en met ze praten.
Voor heel veel gemeenteleden is het werk wat Centro Shalom doet juist een mooi voorbeeld van hoe de kerk de maatschappij helpt. Bijna iedereen heeft wel een alcoholist in de familie en in Centro Shalom wordt er een tweede kans geboden aan de verslaafden. Niet alleen voor de verslaafden, maar ook voor de mensen die om de verslaafde heen staan.

.

Kommers@home
Machiel heeft een zichzelf gesneden in zijn hand en daarbij een pees geraakt. Hij is inmiddels geopereerd en moet nu 6 weken herstellen. Volgen veel mensen in onze omgeving is het mijn (Erika’s) schuld. Elke goede vrouw weet namelijk dat je nooit een man alleen in de keuken moet laten en hem zeker niet moet laten koken.
Veel mensen in onze omgeving vinden dat het dus ook gewoon mijn straf is voor het tolereren van een man in de keuken. Nu moet ik zelf alle luiers verschonen, uitspoelen, de kinderen in bad doen, afwassen, koken etc. … maar het is dus mijn eigen schuld!

.

Hoe kan ik je het zeggen
Zoals ik al schreef is mijn schoonzus, Emmely Beute, op bezoek, erg gezellig en ook net op het juiste moment nu we hier een beetje onthand zijn. Ze geeft Olivia op zaterdag Nederlandse les en ze doet een aantal klussen in het kantoor, zoals het in kaart brengen van alle kerken en een verslag maken van 1 jaar Centro Shalom.

Olivia en Laurens maken het goed, Olivia gaat nog steeds met veel plezier naar school en via haar hebben we een aantal ouders leren kennen waar we nu na drie jaar goed bevriend mee zijn. Zo hebben we pasgeleden bij een gezin een logeerweekend gehad op hun koffieplantage. Wat een geweldige ervaring om zo in de bergen een weekend af te koelen en tot rust te komen, te genieten van vers gebrande koffie en dag en nacht de regen te horen op het dak.

Laurens is inmiddels anderhalf en begint steeds meer te praten, meer te klimmen en te ontdekken. Hij sleept de hele dag met stoelen rond zodat hij overal op kan klimmen. Dat stoelen om te zitten zijn snapt hij geloof ik nog niet helemaal. Hij sleept ook graag een emmer naar de kraan, om er dan in te gaan zitten, de kraan aan te zetten en lekker koel te worden. Hij is door zijn blauwe ogen en blonde haar een hele beroemdheid hier in Tapachula. In de supermarkt vragen ze zelfs, waar hij is als je zonder hem boodschappen doet. De mensen hier vinden het erg leuk, dat dat hoogblonde mannetje echt in hun stad geboren is, hola zegt en tortilla’s eet, het is een echte Mexicaan.

.

Dank- en Gebedspunten
Wilt u bidden voor de hand van Machiel, dat het goed mag herstellen, en dat het werk ook gewoon verder mag gaan.

Wilt u bidden voor de geplande conferenties. Juni wordt zoals het er uit ziet een hele drukke maand en juli waarschijnlijk ook, we hebben er veel zin in, en we hopen dat mensen die de conferenties zullen volgen ook echt aan de slag zullen gaan met wat ze geleerd hebben.

We hopen dat de conferenties niet alleen voor individuele gemeenteleden aansprekend zullen zijn, maar we hebben altijd een extra verdieping voor diakenen en andere kerkleiders, zodat zij juist weer in hun eigen gemeente door kunnen geven wat ze geleerd hebben. Wilt u in het bijzonder bidden dat  diakenen en kerkleiders interesse hebben en ruimte en tijd krijgen van de kerk.

Wilt u ook bidden voor ons gezin, we hebben het erg naar onze zin hier in Tapachula, maar het blijft lastig dat we geen goede oppas kunnen vinden, dat merken we in ons werk, we nemen de kinderen vaak mee naar vergaderingen en conferenties, wat niet altijd praktisch is.

.

Hartelijk dank voor uw meeleven en gebed! Machiel en Erika Kommers.
Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
Meer info:GZB Driebergen, tel. 0343-512444

 
< Vorige   Volgende >