Logo PKN

Menu

Vervolgd maar niet vergeten: Centraal Azië PDF   E-mail
Kent u de republieken van Centraal Azië bij naam?

Centraal-Azië is een verzamelnaam voor een aantal landen die meestal eindigen op – stan; Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan, Tadzjikistan, Kirgizië en Azerbeidzjan.  Deze landen liggen ten zuiden van Rusland en ten noordoosten van Iran. Niet veel mensen hebben een beeld bij deze landen. Open Doors zet zich hier in omdat christenen in deze regio het moeilijk hebben.
Centraal Azië is rijk aan fossiele brandstoffen, maar corruptie is een wijdverbreid en grootschalig probleem. De relatief jonge bevolking in bijv. Oezbekistan, lijdt onder het tekort aan banen op de arbeidsmarkt. In Tadzjikistan is de werkloosheid 48%, bijna 20% van de bevolking werkt in Rusland en Kazachstan. Vanwege een gebrek aan openbare orde is dit land een broedplaats voor illegale activiteiten ( denk bijv. aan ontvoeringen).

.

Christenen in dit gebied
Het politieke leiderschap in deze landen verschilt niet veel van elkaar, maar de  regering in Oezbekistan voert het strengste beleid. President Karimov houdt alle religieuze groeperingen strikt in de gaten en treedt hard op tegen extremisme. Zowel protestantse gelovigen als moslim-bekeerlingen worden onderdrukt. Bekeerde moslims ervaren grote druk om terug te keren naar de islam. Zij lijden extra omdat ze na bekering door de gemeenschap en hun familie worden vervolgd en verstoten. Een christen die een samenkomst bezoekt waarvoor geen vergunning is of ‘teveel’ christelijke lectuur in zijn bezit heeft, kan zonder pardon worden opgepakt. Arrestaties komen bijna wekelijks voor en vaak worden zeer hoge boetes opgelegd.
Tadzjikistan geeft weinig ruimte aan de kerk; die krijgt zelden toestemming om zich te registreren. Jongerenwerk en contact met buitenlandse christelijke organisaties is verboden.  Christenen met een moslimachtergrond worden door hun familie vervolgd. Als zij toch doorzetten christen te zijn, worden ze mishandeld of moeten vluchten voor hun leven.
Turkmenistan heeft een totalitaire over-heid. De president monitoort alles wat maar enigszins religieus is. Zo hoopt hij zijn macht te behouden. Christenen kunnen daardoor niet vrijuit spreken, zelfs niet in hun kerk. Overal luisteren informanten mee.
Azerbeidzjan schaart christelijke organisaties onder het fundamentalisme. Dat maakt het voor christenen erg moeilijk.
Christenen die illegaal samenkomen riskeren hoge boetes of een gevangenisstraf. Desondanks neemt het aantal christenen toe.

Deze informatie is deel I onderweg naar een Open Doors-collecte die in november zal worden gehouden.
Vanwege de onbekendheid van dit gebied leek het ons gewenst u daarover extra te informeren. Ons  gebed zal deze christenen in hun moeiten ondersteunen.

O.D.- werkgroep Beekbergen.Open Doors-dag 2015

.
Bestel nu kaarten

.

60 jaar Open Doors
Wilt u de Open Doors-dag bezoeken?
28 november 2015 / Jaarbeurs Utrecht
Wees Wakker!
• Anne van der Bijl kijkt terug op veranderingen in de afgelopen jaren;
• Luister naar verhalen uit de kerk in Iran;
• Hoor over hulp aan vluchtelingen in Noord-Korea;
• Hoor het verhaal van evangelist Joseph Bondarenko tijdens zijn werk achter het IJzeren Gordijn

Meld je aan en ontvang een gratis toegangskaart.  Vol = vol !
www.opendoors.nl/dag

Van harte welkom!

 
< Vorige   Volgende >