Logo PKN

Menu

Deelgenoten PDF   E-mail
Nieuws van familie Kommers in Mexico: Het is weer advent, uitzien naar Kerst en dat is iets waar ze hier meesters in zijn, uitzien naar Kerst.

Alles staat in het teken van Kerstfeest; kerststallen komen weer tevoorschijn, alle huizen, kerken, scholen en andere gebouwen worden versierd; er worden speciale piñatas (poppen om stuk te slaan) gemaakt voor kerst en nog veel meer.

.

CRISAC/ Centro Shalom heeft samen met de overheid (de politie-eenheid ter voorkoming van criminaliteit) een aantal dagen voorlichting geven op basisscholen en middelbare scholen over verschillende thema´s zoals alcohol en drugsgebruik, tienerzwangerschappen en pesten. Op de basisschool en de middelbare school was de politieagent verkleed als clown en tot mijn grote verbazing hingen zowel de ouders als de kinderen aan zijn lippen. Het was heel bijzonder om te zien hoe mensen zich helemaal openstellen zodra er een clown is.

.

Coördinator pastoraat
We waren  erg blij, dat een kerk ons had gevraagd om te praten over het thema communicatie in het gezin. In de kerk konden we tegelijkertijd met ouders en kinderen/jongeren praten.
Het is belangrijk dat ouders weten, wat voor voorlichting hun kinderen op school krijgen.
Voor de kinderen is het belangrijk dat ze begrijpen waarom ouders bepaalde keuzes maken en bepaalde
regels hanteren. Welke waarden willen de ouders meegeven aan kinderen met de regels die ze stellen.
We horen van jongeren uit de kerk, dat er heel veel gebeurt waar ouders geen weet van hebben.
Veel ouders denken, mijn kind gaat netjes naar de kerk, ik hoef me nergens zorgen om te maken;
drugs en alcohol, daar doet mijn kind niet aan, en seks al helemaal niet. En toch zijn tienerzwangerschappen een groot probleem en we horen ook vaak genoeg dat jongeren die op zondag netjes in de kerk zitten door de week veel alcohol drinken en drugs gebruiken.

Begin volgend jaar komen de jongeren van de hele streek weer bij elkaar voor hun voorjaarsconferentie en waarschijnlijk krijgen we daar de ruimte om weer wat verder door te praten over deze thema´s. De jongeren geven zelf aan dat ze ook behoefte hebben aan dat soort gesprekken, er zijn veel vragen en juist omdat ouders en de kerk vaak heel streng zijn, worden vragen niet gesteld en experimenteren de jongeren wat weer leidt tot ruzie thuis. Ook in Centro Shalom zien we telkens weer dat heel veel problemen voorkomen hadden kunnen worden als er thuis in eigen gezin meer aandacht was geweest voor elkaar en meer openheid om problemen te bespreken.

.
Kommers@home Olivia en Laurens hebben genoten van een logeerpartij in de bergen. In Tapachula is veel groen, maar je kunt er bijna niet buiten spelen. Deze keer konden ze met hun vriendjes naar hartelust buiten ravotten. Marsh mallows roosteren in het vuur, de hond uitlaten over de uitgestrekte koffieplantage, met je laarzen aan springen in de plassen, ook al regende het de hele tijd, het was echt genieten.
Misschien hadden de kinderen het ook wel even nodig; sinds de zomer hebben ze geen vakantie meer gehad en ze zijn een beetje opstandig de laatste tijd. We moesten voor Olivia al op gesprek komen op school, want ze luisterde niet zo goed en liet andere kinderen haar huiswerk maken. De juf vertelde, dat de meeste kinderen behoorlijk onder de indruk zijn als er gedreigd wordt, dat ze met de ouders willen praten, maar Olivia werd er niet warm of koud van en zei: “Dat maakt me niks uit, mijn vader spreekt toch geen Spaans en mijn moeder kan niet komen”. Gelukkig heeft ze de boodschap toch wel begrepen, want in de week na het gesprek kreeg ze een beloning voor inzet mee naar huis. Laurens gaat ook naar school en hij vind het heel erg leuk. Hij zegt zo vaak het kan de naam van zijn Miss en spreekt ineens Spaans en is erg druk met het nadoen van dieren en het aanwijzen van alles wat hij weet. Slapen vind hij niet meer nodig, in plaats daarvan zingt hij midden in de nacht Libre Soy (liedje van een film, vertaling: ‘Laat het gaan’).
.

Gebedspunten
Wilt u bidden voor de kerk. We merken dat de kerken het moeilijk hebben met alle problemen, die tegelijkertijd aan het licht komen. Ze proberen alles aan te pakken en op te lossen, maar doordat er weinig eenheid is in het leiderschap, valt dat niet mee.

.

De feestdagen zijn een moeilijke tijd voor de internos en ex-internos van Centro Shalom; het is een tijd waarin je je juist heel eenzaam kunt voelen en terugvalt in je verslaving. Wilt u bidden voor kracht en volharding in deze dagen.

Wilt u bidden voor Centro Shalom dat ze meer vrijwilligers vinden, die willen helpen op allerlei plekken in de organisatie.

.

Wilt u ook bidden voor ons gezin, de kinderen, en vooral Laurens heeft nogal last van het vocht hier; het regenseizoen duurt langer dan normaal en hij hoest heel wat af.

We zien uit naar de komst van Nederlands bezoek; Machiels ouders hopen op bezoek te komen en later ook vrienden uit Amersfoort; wilt u bidden voor behouden reizen.

=  =  =  =  =

Wij willen u graag bedanken voor uw meeleven en uw gebed in het afgelopen jaar!
Hartelijke groet van Machiel en Erika Kommers, en van Olivia en Laurens, vanuit Tapachula, Mexico.

 
< Vorige   Volgende >