Logo PKN

Menu

Uitgangscollecte Ghana (9 maart) PDF   E-mail
Een beter inkomen voor Ghanese boerinnen, Kerk in actie.


Het Noorden van Ghana verandert in snel tempo in een woestijn. De boeren hebben steeds meer moeite om voedsel te verbouwen. Sommigen van hen vertrekken naar het zuiden, om daar in loondienst te gaan werken. De vrouwen blijven achter en moeten zien te overleven met hun kinderen.

De Presbyteriaanse kerk heeft een goed georganiseerde landbouwafdeling, die veel hulp biedt in het noorden van Ghana. Speciaal voor vrouwen organiseert deze kerk landbouwtrainingen. Die trainingen richten zich vooral op de verbouw en verwerking van de karité of sheanoot. De karitéboom groeit verspreid in de Sahel. De boom gedijt goed in het kurkdroge en hete klimaat. Al sinds jaar en dag verzamelen vrouwen de noten van de boom om er boter van te maken. Maar dat doen ze op een manier die veel tijd kost en bovendien slecht is voor de gezondheid.

De Presbyteriaanse kerk helpt de vrouwen om landbouwgroepen te vormen. Samen investeren ze in betere oventjes, volgen ze marketingcursussen en werken ze aan fabrieken waar ze de noten kunnen verwerken. Het resultaat van alle inspanningen is een heerlijke boter, die voor van alles en nog wat gebruikt kan worden. In de keuken, maar vooral als zalf. De boter beschermt tegen zon, kou en wind en vormt de basis van veel verzorgende huidproducten. Binnenkort zal de karitéboter van deze ondernemende vrouwen niet alleen verkocht worden op de markt in Tamale, maar ook aan de internationale cosmetica-industrie.

 
< Vorige   Volgende >