Logo PKN

Menu

Deelgenoten PDF   E-mail
Fam. Kommers hoopt zondag 10 juli bij ons in Beekbergen in de dienst te zijn!

Rondzendbrief 11 - juni 2015
Wij zijn Machiel en Erika Kommers en helpen in de Presbyteriaanse kerk van Mexico met uitbreiding van het diaconale werk en advisering van het centrum voor drugs- en alcohol-verslaafden, ‘Centro Shalom’.

.

Johny zonder benen en zonder rolstoel
Onlangs was Erika uitgenodigd als spreker voor een jongerenconferentie. Dat was een leuke ervaring. Tussen mijn bijdragen door was er voldoende tijd om met een aantal jongeren nog wat verder te praten. Zo kwam ik ook Franky en Johny weer tegen, twee broers uit het bergdorpje San Rafael. Aardige jongens die altijd een praatje komen maken. Johny heeft geen benen en zoals u zich dat vast wel voor kunt stellen is dat erg lastig, zeker omdat hij in een bergdorp woont waar je weinig kunt beginnen met een rolstoel. Gelukkig is zijn broer Franky altijd bereid om hem te dragen en is zijn handicap ook geen reden dat hij niet mee gaat of bij de pakken neer gaat zitten. Het is geweldig om te zien hoe hij toch gewoon deelneemt aan activeiten, hij heeft zijn eigen winkeltje in het dorp en in de kerk doet hij mee met de muziekgroep.
Het dorp San Rafeal ligt aan de voet van de vulkaan en de jongeren van San Rafeal beklimmen die vulkaan graag omdat ze erg van de natuur houden en Johny gaat dan gewoon mee op de rug van Franky of een vriend. Ongelooflijk, want hij is al in de twintig en zal toch wel meer dan 60 kilo wegen. Maar goed, ondanks dat hij zich zonder rolstoel ongelooflijk goed kan voortbewegen, is het toch wel erg handig om er een te hebben, helemaal omdat Franky door de week in Tapachula woont voor zijn studie. Al een tijdje probeert Johny een nieuwe rolstoel aan te vragen bij de overheid, maar dat is nog niet zo makkelijk. Vooral was het vervelend, dat er eerder op zijn naam gefraudeerd was. Een overheidsfunctionaris had een invaliden- uitkering ontvangen op zijn naam, terwijl Johny zelf helemaal geen geld krijgt van de overheid. Ik heb enorm veel bewondering voor Johny en Franky, en ik hoop dat Johny nu snel een rolstoel krijgt.

.

Kippen Centro Shalom.
Machiel is zoals gewoonlijk ook druk met de werkprojecten voor de internos en onderdeel daarvan zijn de projecten met dieren. Tot nu toe waren deze projecten niet echt een succes. Wat er vaak gebeurt is, dat men heel enthousiast begint en dan na een tijdje het een beetje opgeeft. Zeker de projecten met dieren leveren niet meteen geld op: Vissen moeten eerst groeien, kuikens moeten kippen worden en ook de varkentjes moeten vet gemest worden. Er wordt telkens bezuinigd op goed voer en medicijnen of adviezen worden niet opgevolgd. De kippen zijn bijvoorbeeld gestorven omdat ze op de tocht stonden en griep kregen.
Voor Machiel wel frustrerend omdat hij wel telkens advies gaf dat ze er iets aan moesten doen. Nou kent Machiel een christelijke veearts en die had een leuk voorstel: Voor een goede prijs kunnen we een project beginnen met 300 kippen. Bij uitzondering hebben we nu zelf een keer de kippen gekocht en gaan wij het project runnen, dus geen advies meer, maar gewoon meteen zelf de hokken in orde maken, goed voer kopen, medicijnen geven als dat nodig is. We hopen dat dit project wel slaagt en dat ze zien dat investeren in goed voer en goede voorzieningen dus wel de moeite waard zijn..

Kommers@home
Het is alweer februari, de tijd vliegt, we dachten vorig jaar december dat we de eerste maanden van dit jaar weinig werk zouden hebben, maar tot eind april is de agenda vol met conferenties, bezoeken, reizen en meer. Het is fijn om lekker aan het werk te zijn en we kijken terug op een fijne tijd in december met bezoek van Machiels ouders. Olivia en Laurens hebben echt genoten van opa en oma, pannenkoeken bakken, voorlezen, spelletjes doen, het was echt heel fijn. Voor Olivia was het ook zo leuk dat eindelijk haar opa en oma mee konden naar de kerstviering op school waar iedereen altijd familieleden mee naar toe neemt. Daarna hebben we oud en nieuw gevierd en dat was ook echt een feest. We hebben heerlijk vakantie gehad met elkaar en zelfs oliebollen gebakken en deze samen met de internos in Centro Shalom opgegeten.
In februari zijn de inschrijvingen weer geopend voor het nieuwe schooljaar. Dat is een hele happening, je moet er zo snel mogelijk bij zijn anders is er geen plaats meer. Je moet ook meteen een aanbetaling doen en het belangrijkste van alles een hele map vol documenten overleggen. Mexicanen houden van papierwerk en Olivia gaat van de kleuterschool over naar de basisschool en dat betekend nog meer papieren dan normaal. Dan is er nog de graducaion van de kleuterschool, ja u leest het goed, het afstuderen van de kleuterschool, een hele happening, er worden nu al grootse voorbereidingen getroffen voor alle festiviteiten.
Er komt een foto sessie, een mis (terwijl de school niet eens religieus is...) er komt een groots ontbijt voor leerlingen, ouders, familieleden. Het was dus ook nogal een schok toen we vertelden dat we er niet bij zouden zijn omdat we in de zomer ons verlof hebben. De foto sessie wordt nu speciaal eerder gedaan zodat Olivia er toch op staat. Laurens gaat ook naar school, hij vind zingen en rennen het leukst, zolang ze maar niet aan hem zitten, maar ja, hij is blond met blauwe ogen, dus dan vraag je er wel om... Uiteindelijk zijn het gewoon twee kleine mexicaantjes, want ze willen het liefst komkommer met chilipoeder voor de lunch..

Gebedspunten
• Wilt u bidden, dat Johny snel een rolstoel krijgt; wilt u ook bidden dat hij door zijn winkeltje in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien? Wilt u ook bidden voor zijn broer Franky dat hij kracht krijgt om Johny te blijven dragen en dat hij dat ook met vreugde zal blijven doen?
• Wilt u de mannen in Centro Shalom blijven opdragen in gebed? Het is moeilijk om vrij te komen van een verslaving; ze hebben uw gebed nodig. We zijn dankbaar dat er ook veel mannen vrij zijn van hun verslaving en dat hun getuigenis een bemoediging is voor velen.
• Wilt u bidden voor ons gezin, dat we de komende tijd weer goed ons werk mogen doen en in alle activeiten ook tijd vinden voor elkaar?
• Wilt u bidden voor de verschillende conferenties die gepland zijn, dat ze tot zegen zullen zijn voor de mensen die eraan zullen deelnemen?

.

Hartelijk dank voor uw meeleven met ons werk en gezin. We hopen eind juni tot halverwege augustus naar Nederland te komen voor ons verlof, hopelijk zullen we in die maanden weer velen van jullie ontmoeten. Tot ziens, een hartelijke groet,
Machiel, Erika, Olivia en Laurens Kommers

 
< Vorige   Volgende >