Logo PKN

Menu

70 De schuur en ..... de weegschaal PDF   E-mail

70 kerkblad april ‘16

 

De Schuur en …. de weegschaal

 

In De Schuur kun je zo heerlijk rondscharrelen, lekker vrijblijvend overal rondneuzen. Het maakt niet uit of het bij het glaswerk, de boeken, het speelgoed of de kleding is. Niemand staat je op de vingers te kijken; er is een kleedhokje, waar je gerust de tijd kunt nemen. Opvallend is, dat er juist daar verzuchtingen te horen zijn, wanneer b. v. iets net niet past. Als zouden sommige merken in het etiket een maat aangeven, die bij het passen dan toch te klein blijkt te zijn. Het zou dan aan het merk liggen…. Ja, ja!

Mensen kunnen zichzelf heerlijk voor de gek houden en zichzelf slanker, ‘minder vol’ denken. Maar de spiegel en het maatje-zoveel liegen niet.

Er was ook een weegschaal binnengekomen; die werd ver van de kledinghoek neergezet. Hoofdschuddend stond iemand naar het digitale oordeel tussen z’n voeten te kijken. “Dat ding is niet goed. Geeft veel te veel aan!”…. Ja, ja!

In alle eerlijkheid: weegschalen geven zelden een foutieve uitkomst aan. Of het nu heel oude houten bascules van de molenaar betreft voor zakken meel of op de boerderij voor zakken aardappels of rogge, ze geven het juiste aantal kilo’s aan, wanneer je tenminste de geijkte gewichten gebruikt: tot op een paar gram nauwkeurig. Even correct als de gietijzeren babyweegschalen van vroeger, haarzuiver. Wat in De Schuur binnengekomen was, dat was zo’n moderne, van doorzichtig glas, digitaal en met batterij.

En die zou te veel aangeven?.... Ja, ja!

Het is natuurlijk heel gebruikelijk iemand anders de schuld in de schoenen te schuiven van iets waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Maar  “een ding” kan niet “schuldig” zijn; zo’n weegschaal valt niets te verwijten. Hier heb je zelf de regie in handen of uit handen gegeven; kijk maar eens kritisch naar de inhoud van onze boodschappenkarretjes bij Appie H., de Lidl, de Aldi etc.

Grinnik maar eens een keer lekker bij de kreet van iemand:

“Ik heb mijn weegschaal in de hoek van de badkamer gezet en hem gezegd, dat hij er pas uit mag komen, als hij zijn excuses heeft aangeboden…..!”

Ja, ja….!

Zouden we in De Schuur die weegschaal nu juist wel bij het pashokje moeten zetten, tot ‘lering ende vermaek’?

                                               Anne Schiebaan

 

De Schuur, donderdagmiddag 13.00 – 16.00 uur

                   zaterdag                 10.00 – 15.00 uur

achter Molenvaar 5; in de buurt van fietsknooppunt 93                   
 
< Vorige   Volgende >