Logo PKN

Menu

Lang leve de kerk PDF   E-mail
Wie “ja” zegt tegen Christus zegt ook “ja ”tegen de kerk .

Die twee zaken horen nu eenmaal bij elkaar. Wie Jezus volgt wordt geen eenzame  kluizenaar, maar krijgt een netwerk van medechristenen om zich heen.
De kerk is door de eeuwen heen soms een wonderlijke weg gegaan; en toch … we geloven in de kerk met een dikke streep onder het woord  geloven. Er is van alles en nog wat op de kerk aan te merken en er gebeuren dingen in de kerk die onbegrijpelijk zijn. Gaan christenen zo met elkaar om ?
Ds. Marchal zei eens toen we terugkwamen van een visitatiebezoek aan een gemeente : “Als iedereen zou weten wat er zich allemaal op het kerkelijk terrein afspeelt, zou je onkerkelijk worden.” Helaas is dat waar. Wat mensen in de kerk elkaar al niet aan kunnen doen.. De kerk leeft vaak onder de maat en ze is nog lang niet wat ze wezen moet. Iemand maakte de vergelijking met een schip in aanbouw. Als je zo’n kale romp op de werf ziet liggen, vraag je je af wat het worden moet. Het heeft nog maar heel weinig van een schip. Maar als je  het bestek en de tekening erbij neemt ga je ontdekken hoe het er uit komt te zien Zo is het ook met de kerk.
De kerk is niet wat wij ervan maken, maar wat God  van haar maakt en met haar voor heeft. Mensen zijn slechts gereedschap in Zijn hand. Daarom moeten we ons niet verkijken op het zichtbare maar in de bijbel zoeken naar Gods tekening en bestek.
In welke kerk hebben we belijdenis van ons geloof afgelegd ? Op die vraag kunnen we twee antwoorden geven. Op de dag van ons jawoord zeggen we na wat de Twaalf Artikelen ons  voorzeggen: Ik geloof een heilige ,algemene kerk. Dat is de ene kant.  Van die kerk worden we lid.  In feite is er maar één kerk. De apostolische geloofsbelijdenis heeft het niet over kerken, maar over kerk, enkelvoud. Zoals er maar één Heere en één lichaam is, één geloof  en één doop bestaat er ook maar één kerk. Dat is de Kerk met een hoofdletter. Helaas is die ene kerk van God diep verdeeld zodat er verschillende verschijningsvormen van de kerk zijn .Dat is de andere zijde van de medaille.
Soms verander je van kerk maar het belangrijkste is dat de kerk waarvan je lid bent een goede basis heeft. In feite is er maar één fundament  dat deugt : Jezus Christus, de gekruiste en opgestane Heer.
Vroeger zei men: “ Waar Christus is, daar is de kerk”. Prachtig is wat Luther daarover schrijft: “Wilt u weten wat de kerk is en waar de kerk is ? Dan moet u niet gaan kijken  in Wittenberg, waar Luther woont, noch in Geneve waar Calvijn woont, noch in het Vaticaan waar de paus woont  maar u moet kijken naar de schouders van de goede Herder, Jezus Christus. Daar waar mensen als verloren schapen liggen op de schouders van Jezus en door Hem worden gedragen, daar is de kerk”.
De kerk heeft iedereen veel te bieden maar er zijn ook verantwoordelijkheden want het lidmaatschap  is niet vrijblijvend. Je bent geen lid om alleen maar iets te ontvangen, maar ook om iets te geven.
De kerk mag rekenen op onze trouw, onze liefde en onze inzet. Net als in een gezin heb je niet alleen rechten maar ook plichten. En ook al heb je soms forse kritiek, het blijft toch je thuis.
Uit de kerk loop je ook niet zo maar weg, het is en blijft je geestelijke familie !

LANG LEVE DE KERK  ONDER GODS ZEGEN !

W.E.W

 
< Vorige   Volgende >