Logo PKN

Menu

72 De Schuur en ... Licht. juni 2016 PDF   E-mail
72 De Schuur en …. Licht. juni ‘16

De Schuur en …. licht.
 
De gewoonste zaak van de wereld: je doet de deur open van je donkere slaapkamer en, zonder te zoeken, zit je hand gelijk op de goede hoogte van het lichtknopje, een lichte druk en het donker is verjaagd. Welk kind gaat graag en zonder aarzelen zijn donkere slaapkamer in; nog afgezien van wat er voor griezeligs en bijterigs onder zijn bed op zijn blote tenen loert? Als kind had ik mijn slaapkamertje op zolder in een grote pastorie; de krakende zoldertrap was onverlicht en die zolder had allemaal duistere hoeken! Dus ijlings de trap op, m’n kamertje in, licht aan en deur dicht. Herkenbaar? 
Licht en licht. Een aangetrouwde oom-achterneef was  Jan Buskes, een ‘rooie’ dominee, PvdA. Toen hij evangelisatiepredikant werd in Amsterdam, kreeg hij een lijstje met adressen, waar hij beter niet langs kon gaan in z’n wijk; daar zou hij vast en zeker van de trap gegooid worden! DUS ging hij daar brutaalweg het eerst naar toe. Aanbellen; dan werd van twee of drie hoog aan een touw de deur opengetrokken. Geroep van boven: “Wie is daar?” Zijn antwoord: “Ik kom van ’t licht!” (meteropname…!) “Kom maar boven!”  Eenmaal boven, stelde hij zich netjes voor als predikant. Vaak volgde dan een knetterende vloek (niet van zijn kant, wel te verstaan…) plus de uitnodiging voor een kop koffie. Zo bouwde hij zijn contacten op, waar het ´normaal´ een no­go area was voor het kerkelijk bedrijf.    Je kunt nu eenmaal het woord  “Licht”  met een hoofdletter niet anders uitspreken dan  “licht” met een kleine letter , toch?
In Indonesië kwamen we geregeld bij een collega, die ‘buiten’ woonde, waar toen nog geen lichtnet was.  Elke dag, aan het eind van de middag, om 5 uur werden de petroleumlampen klaargemaakt; voor elk vertrek minstens één. En om 6 uur was het aardedonker. Een onverlicht vertrek? Dan een brandende olielamp mee. Hun hele huis rook  dag en nacht naar de petroleum, ook kleding en linnengoed. Die lampen moesten goed onderhouden worden, schoongemaakt, anders verging je nog meer van de lucht en de walm. Erg romantisch, ja, dat wel, maar heel bewerkelijk en primitief. Die romantiek is in één klap verdreven: het huis is nu op het lichtnet van Salatiga (Java) aangesloten. 
Iets van die romantiek is toch ook hier blijven hangen; op campings zie je soms nog een echte, ouderwetse stallantaarn buiten een tent staan. Bij caravans komt dat niet voor. Op de haspel, waar in de voortent de BBQ, het koffiezetapparaat, de grill, de laptop, de extra koelkast en de portabel buiten-tv aangesloten kunnen worden, wel, daaraan kan ook de buitenverlichting aangekoppeld worden, vaak kil wit, of zelfs een hele feestverlichting met alle kleuren van de regenboog wanneer ergens in de wereld een voetbalcompetitie uitgevochten wordt of de Tour de France gereden.
Zo’n stallantaarn is daar misschien te vinden in de uiterste hoek van de camping bij een tentje-zonder-apparatuur. Een vlammetje, dat rust en warm licht  geeft; tot verstilling nodigt.
Herkenbaar? Of iets uit een achterhaald verleden?
Licht en verlichting. De Schuur en ….licht. 
Gaat bij u nu een lampje branden? In De Schuur ritselt het van de hang- en sta-lampen. Hang- en stalampen, één  “l” . Een stallamp / stallantaarn, daar had ik het net over, bij dat tentje. Die ene is er in De Schuur niet meer. Ja, er was er eentje, maar die is prompt verkocht. Die staat of hangt nu ’s avonds te branden in een anti-kraakpand in Utrecht. Of misschien gaat de koopster er overdag mee het Kanaleneiland over om, bij het licht van de vlam, bij daglicht op zoek te gaan naar een “mens”, als Diogenes uit de Griekse geschiedenis, die op zoek was naar ‘een waarachtig en oprecht persoon’  in de stad Athene. 
“Dat zou hij daar vandaag aan de dag moeten doen ….!” 
Nee, het gaat niet over het Athene van nu, daar is de EU al mee bezig, Merkel, Rutte, Hollande etc. Nee, gewoon het Kanaleneiland in Utrecht, een multi-culti regio, waar het soms heerlijk is om alleen of met een paar anderen bij een stallantaarn-vlammetje verstilling te zoeken en inspiratie om vanuit het Licht op zoek te gaan naar een “mens”.
Wat in De Schuur te vinden is,… dat gaat alle kanten op, het hele land door. Spullen krijgen soms een compleet ongedachte plek elders. Spannend om te horen, spannend om mee te maken!
Anne Schiebaan 

 
< Vorige