Logo PKN

Menu

Deelgenoten (10 juli) PDF   E-mail
Fam. Kommers hoopt zondag 10 juli bij ons in Beekbergen in de dienst te zijn!

.

Rondzendbrief 11 – mei 2016. 
Wij zijn Machiel en Erika Kommers en helpen in de Presbyteriaanse kerk van Mexico met uitbreiding van het diaconale werk en advisering van het centrum voor drugs- en alcohol-verslaafden, ‘Centro Shalom’.   In deze nieuwsbrief:
* Reizen door Mexico, bezoek aan klinieken
* Het diepe in met predikanten en hun gezin
* kommers@home, kerstreis, verlof en
  gebedspunten

.

Reizen door Mexico, bezoek aan klinieken
We hebben heel wat kilometers afgelegd in de paasvakantie. Er moest weer een paspoort verlengd worden en we wilden al heel lang een reis maken langs andere christelijke verslavingsklinieken en nu hadden we daar tijd voor. Het was echt bijzonder om te zien hoe andere centra ook verslaafden opvangen op een heel eigen manier, maar allemaal vanuit hun christelijke overtuiging. Het is een bemoediging om te zien dat al die centra geleid worden door mensen die zelf ooit verslaafd zijn geweest en nu zich inzetten om anderen van die verslaving af te helpen. Menselijkerwijs zou je denken dat het niks kan worden met die verslaafden, ze zijn alles kwijt wat ze hebben; ze hebben hun geliefden bedrogen en bestolen en hebben vaak een crimineel verleden. En toch komen ze na een intensieve tijd in een christelijke verslavingskliniek toch vaak vrij van hun verslaving en kunnen ze weer een waardig bestaan leven. We gaan de komende tijd aan de slag met CRISAC / Centro Shalom om te kijken welke goede dingen wij kunnen overnemen.
Sinds januari 2016 verzorgen we 1 keer per maand een conferentie voor vrouwenverenigingen over  opvoeding, beheer van financiën of gezonde voeding en natuur en milieu.

.

Het diepe in met predikanten en hun gezin.
We hebben ook een ochtend voor alle predikanten en hun gezinnen verzorgd.
Elk half jaar is er een dag waarop de predikanten en hun gezinnen op kosten van het presbiterio een uitje krijgen, b.v. naar het strand. Die uitjes zijn wel sober, maar de kerk zorgt voor een grote pan eten.
Deze dagen worden erg gewaardeerd door de gezinnen, want ze worden meestal behoorlijk opgeslokt door het werk wat ze doen in de kerk. Men woont in de kerk en van de predikant en zijn vrouw wordt verwacht dat ze 24/7 beschikbaar zijn voor het werk. Een veel gehoorde klacht van kinderen van predikanten is dan ook, dat hun vader meer houdt van de kerk dan van zijn eigen kinderen en dat hij nooit thuis is. Tijdens het afgelopen predikanten uitje hebben we daarom de ochtend gebruikt om met de predikanten en hun gezinnen in gesprek te gaan over dit thema. Wat kun je doen om balans tussen werk en gezin te vinden. Vooral de vraag aan de vrouwen hoe ze hun grenzen aan kunnen geven maakte heel veel los. De vraag ligt er nu of we binnenkort verder willen gaan met dit gesprek en misschien kunnen we wel tot een praktische oplossing komen zodat de werkdruk wat minder wordt en deze gezinnen wat meer privacy en gezinstijd krijgen. Dit probleem speelt al jaren en eigenlijk werd het altijd genegeerd: predikanten en met name de vrouwen niet zo moeten zeuren. Het was dus echt een hele stap om hierover in gesprek te gaan met elkaar.

Kerstreis 2016: De GZB organiseert onder de naam project 10 27 een kerstreis voor jongeren naar Tapachula, Mexico. Dit is de kans om eens bij ons te komen kijken en van alles mee te maken in Tapachula en omstreken. Centro Shalom wordt bezocht en er zullen activiteiten met lokale jongeren georganiseerd worden, zoals het beklimmen van de vulkaan bij ons in de buurt. Wij zijn hier al begonnen met de voorbereidingen voor die reis en met de lokale jongeren kijken we nu al uit naar de volgende kerst. Wie weet zien we jullie ook wel hier met kerst! Kijk voor meer informatie op https://www.project1027.nl/experience/

.

kommers@home, Kerstreis, verlofverlof
We zijn veel onderweg geweest de afgelopen tijd, de reis die we maakten naar Mexico stad en alle klinieken, maar ook voor de kerkbezoeken zitten we altijd lang in de auto. Laurens vind het geweldig en ziet alles wat voorbij rijdt, maar Olivia duurt het soms wat te lang: “Zijn we er al bijna, of gaan we naar de Noordpool of zo?”.
We zien allemaal uit naar het verlof. Olivia en Laurens hebben nu al zin in kamperen met opa en oma en het weerzien met alle andere familieleden en vrienden.
Het verlof komt eraan, we hopen op zaterdag 25 juni in Nederland aan te komen en we zien uit naar het weerzien met iedereen.

.

Gebedspunten
• We zijn dankbaar dat we verschillende conferenties konden geven in de kerken. Vooral de dag met de predikanten en hun gezinnen was een bijzondere bijeenkomst, waar men graag vervolg aan wil geven. Wilt u bidden dat er daadwerkelijk een vervolg komt?
• We worden steeds meer gevraagd om conferenties te geven over gezinnen en problemen met jongeren; dit is niet echt ons werkveld, toch doen we het graag. Wilt u bidden dat we over deze onderwerpen de goede dingen zullen zeggen?
• Wilt u bidden voor Centro Shalom, voor de internos die er zijn, dat ze kracht mogen krijgen om af te kicken, maar ook voor de organisatie, dat ze aan de slag zullen gaan met een aantal veranderingen die we hebben voorgesteld, zodat de organisatie beter zal functioneren.
• Wilt u bidden voor ons gezin, het is de laatste weken erg warm en benauwd en met name Laurens heeft daar nogal last van.

 
< Vorige   Volgende >